Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wapń
Date: Mon, 15 Apr 2002 15:00:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <a9eik6$4db$1@news.tpi.pl>
References: <a9e2e8$jp5$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pc46.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1018875334 4523 213.76.98.46 (15 Apr 2002 12:55:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Apr 2002 12:55:34 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Wapń
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103984
Ukryj nagłówki
Użytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a9e2e8$jp5$...@k...task.gda.pl...
> Czy ktos wie moze (albo jakis link) co zawiera wiecej wapnia, 100 ml
jogurtu
> czy 100 gr sera zoltego. Spieralismy sie dzis rano ze skarbem, ja uwazam
ze
> ser. Brzydszy oskarzyl mnie, ze dzieci nie jedza jogurtow (za to calkiem
> sporo sera) i dlatego corce zepsul sie zab!
> Asia
>
Nie zawsze to co zawiera wiecej wapnia jest pozyteczniejsze dla organizmu,
bo on nie wszystko chce przyswajac. Trzebaby poszperac za dokladnymi danymi,
ja slyszalam, ze wapn z mleka krowiego i przetworow jest przyswajalny w
znikomym procencie, za to lubi sie odkladac w postaci kamieni w nerkach. Co
do prochnicy to bardziej jest ona zalezna od genow i higieny. Ja jako
dziecko nigdy nie jadlam jogurtow, bo ich po prostu nie bylo, serow zadnych
nie znosilam, tak jak i mleka. Moja dieta praktycznie byla pozbawiona
produktow mlecznych a prochnicy nie mialam. Nie bylo tez wspanialych past do
zebow tylko jakies paskudztwa z kredy i mentolu. Inna sprawa, ze slodyczy
tez prawie nie jadlam. Co innego teraz...
Agata Solon, naturalna
|