X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: Warzywko sie nazywa fenkul (fino?) - macie pomysl co z nim zrobic
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl>
Message-ID: <01bfca57$2777ee80$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 31 May 2000 12:43:53 +0100
X-Trace: 31 May 2000 12:43:53 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 36
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
sfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.wirehub.nl!isdnet!news-ge.switch.c
h!news-zh.switch.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-harald.ethz.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28814
Ukryj nagłówki
Grzegorz Pajak <g...@c...pl> napisał(a) w artykule
<3...@n...vogel.pl>...
> Wyrosnie cos takiego u moich rodzicow na dzialce, ale nie wiedza co z
tym
> zrobic. Mozecie podrzucic mi jakies pomysly?
>
> Grzegorz Pajak
>
Czyli koper wloski, po francusku: fenouil, fenchel po niemiecku i
finocchio po wlosku :))). Jedno z moich ulubionych warzywek. Jesli
bedziecie jedli pierwszy raz to proponuje przyrzadzic nieskomplikowanie,
zeby zaznajomic sie ze szczegolnym, nieco anyzowym smakiem tego warzywka.
Czyli przekroic na pol (albo i nie) ugotowac do miekkosci (10-15-20 min.?)
w wodzie i po prostu zjesc. Najlepsze sa egzemplarze male - no powiedzmy
wielkosci malego jablka.
Pyszny koper i tez bardzo prosty: zapieczony z zoltym serkiem po
wczesniejszym obgotowaniu.
Kolejna propozycja to koper wloski z pomarancza i czarnymi oliwkami:
Pokroic warzywka wzdluz w plastry grubosci 1 cm, wylozyc je na duza
patelnie, zalac bulionem z dodatkiem soku z cytryny i gotowac az do
wyparowania i miekkosci warzyw (mozna na chrupiaco albo calkiem miekko jak
kto lubi). Ja zwykle na 2-3 fenkuly wlewam niecala szkl. bulionu.
Wymieszac z kawalkiami obranej pomaranczy i pokrojonymi czarnymi oliwkami!
Mozna i bez pomaranczy i oliwek i tez jest pyszne. W tym przepisie
najwazniejsza jest cytryna - jej 'kwasek' bardzo zgrabnie komponuje sie ze
smakiem fenkulow.
A tak na marginesie: polecam herbatke z kopru wloskiego (i nie tylko
dlatego, ze to ponoc afrodyzjak!). Tak smaczna, ze mozna sie uzaleznic.
Alex.
|