Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "kiper" <k...@...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Watróbka a czas jej przygotowania
Date: Mon, 8 Nov 2004 23:34:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <cmosge$9rp$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<cmj7u1$84g$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bqg4.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1099953487 10105 83.29.74.4 (8 Nov 2004 22:38:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Nov 2004 22:38:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:221031
Ukryj nagłówki
> Otoczyc w mace, polozyc na rozgrzany dobrze tluszcz na patelni.
> Usmazyc do zlotosci po jednej stronie, w trakcie dodaje drobno pokrojona
> cebulke, przewrocic na druga strone, mozna zmniejszyc nieco plomien pod
> patelnia, dosmazyc, posolic i zajadac.
> Chcac zrobic delikatny sosik, mozna dolac z pol szklanki zimnej wody albo
> wiecej w zaleznosci od ilosci wczesniej uzytej maki, zamieszac i
> zagotowac, dac pieprzu do smaku (cebula lubi pieprz) i mniamac.
rany, nigdy w mace! bo kluch sie robi
zadnej watrobki nie powinno sie obtaczac w mace
lepiej pokroic w cienkie paski i raz dwa obsmazyc z cebulka i np. ziolami
prowansalskimi
powinna byc rozowa w srodku. dobrze jest dodac wina jak sie przwraca na
druga strone (czerwone wytrawne)
poreszta im dluzej sie smazy tym twardsza, a duszenie to zupelnie
odpada-robia sie trociny
oczywiscie do spozycia nadaja sie watrobki wieprzowe, drobiowe i cielece.
wolowe sa okropne, nie da sie pozbyc tego wstretnego zapachu
i zawsze solimy po usmazeniu
pzdr.
Kiper
|