Data: 2004-11-08 22:34:36
Temat: Re: Watróbka a czas jej przygotowania
Od: "kiper" <k...@...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Otoczyc w mace, polozyc na rozgrzany dobrze tluszcz na patelni.
> Usmazyc do zlotosci po jednej stronie, w trakcie dodaje drobno pokrojona
> cebulke, przewrocic na druga strone, mozna zmniejszyc nieco plomien pod
> patelnia, dosmazyc, posolic i zajadac.
> Chcac zrobic delikatny sosik, mozna dolac z pol szklanki zimnej wody albo
> wiecej w zaleznosci od ilosci wczesniej uzytej maki, zamieszac i
> zagotowac, dac pieprzu do smaku (cebula lubi pieprz) i mniamac.
rany, nigdy w mace! bo kluch sie robi
zadnej watrobki nie powinno sie obtaczac w mace
lepiej pokroic w cienkie paski i raz dwa obsmazyc z cebulka i np. ziolami
prowansalskimi
powinna byc rozowa w srodku. dobrze jest dodac wina jak sie przwraca na
druga strone (czerwone wytrawne)
poreszta im dluzej sie smazy tym twardsza, a duszenie to zupelnie
odpada-robia sie trociny
oczywiscie do spozycia nadaja sie watrobki wieprzowe, drobiowe i cielece.
wolowe sa okropne, nie da sie pozbyc tego wstretnego zapachu
i zawsze solimy po usmazeniu
pzdr.
Kiper
|