Data: 2006-12-15 16:59:52
Temat: Re: Wczorajsze pączki/bread pudding
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Księżniczka Telimena (gsk) wrote:
> Wczoraj mnie natchnęło i zrobiłam pączki[...]Co można z
> tego zrobić? może jakieś ciasto z pokrojonych pączków i czegoś tam
> jeszcze? Macie jakieś pomysły?
> Pozdrawiam
> Teli.
Mozesz zrobic bread pudding:
czerstwe ciasto kroi sie w kostke i umieszcza w zaroodpornym naczyniu.
Zalewa sie mieszanka smietanki i jajek, mniej wiecej 4 jaja na 1
szklanke. Gdy wszystko wsiaknie w suche ciasto, polewa sie wierzch
odrobina stopionego masla i do goracego piekarnika, az sie upiecze, a
calosc spuchnie i bedzie przybrazwiona.
Podaje sie gorace kwadraty polane sosem rumowym albo karmelowym.
Sos karmelowy: roztopic pol szklanki cukru na patelni az bedzie
jasnozloty, dodac pol kostki masla i pol szklanki wody, polaczyc i juz.
Mozna dodac smaku rumowego, lub kilka lyzek prawdziwego rumu zamiast
wody. Albo dla dzieci smak waniliowy, czy zamiast wody sok z pomaranczy.
tu mozna zobaczyc zdjecie takiego deseru:
http://images.google.com/images?hl=en&q=bread+puddin
g&btnG=Search+Images
Magdalena Bassett
|