Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wędliny domowe bez wędzarki. Re: Wędliny domowe bez wędzarki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wędliny domowe bez wędzarki.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wędliny domowe bez wędzarki.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <f...@4...net>
<a...@m...googlegroups.com>
<1ucjpkvj9ptsv$.ecwvhoqk0q6n.dlg@40tude.net>
<14esktp2hycyu$.1k4qdeaznistl.dlg@40tude.net>
<4...@4...net> <jjbehk$p7r$1@inews.gazeta.pl>
<1go1c1h9o49qz.iasjvwnshtan$.dlg@40tude.net>
<jjdr2e$pkk$1@inews.gazeta.pl>
<5...@4...net>
<jjdu6p$4oo$1@inews.gazeta.pl> <jjfftr$1f4$1@inews.gazeta.pl>
<1...@4...net>
<jjgeu9$5tb$1@inews.gazeta.pl>
<116zecnoozngf$.c5vwlbktia4r.dlg@40tude.net>
<jjj4bq$e39$1@inews.gazeta.pl>
<cu4oiyluqwm1$.4z7q81n6psi8.dlg@40tude.net>
Date: Mon, 12 Mar 2012 00:39:00 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 86
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.202.89
X-Trace: 1331509152 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1210 79.191.202.89:52538
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343625
Ukryj nagłówki

Dnia Sun, 11 Mar 2012 23:58:21 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sun, 11 Mar 2012 22:10:16 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:116zecnoozngf$.c5vwlbktia4r.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 10 Mar 2012 21:52:27 +0100, Stefan napisał(a):
>>> Nieprawda.
>>> Niejednokrotnie w dawnych czasach "wyrób" zamarzł i odmarzł, po czym
>>> ponownie był wędzony. Spiżarnie nie miewały c.o., a i w kominie
>>> wędzarniczym przechowywane (co typowe) wisiały sobie dosyć długo,
>>> zabezpieczone tam dobrze przed robactwem - a mróz niejednokrotnie robił
>>> swoje 3-)
>> Swego czasu zjeździłem sporo terenu szukając starych domów. Niejednokrotnie
>> widziałem spiżarnie różnych konstrukcji, ale w żadnej temperatura nie miała
>> prawa opaść poniżej zera.
>
>
> O mrozie dotyczyło komina.
>:->
>
>
>
>> Od chłodzenia to były lodownie (nie myl z
>> lodówką).
>
> Ty nie myl, bo głupstwa wypisujesz.
> O tym dalej.
>
>>>
>>> Odkąd pamiętam (a zwłaszcza odkąd nie pamiętam) na wsi się dotykało -
>>> kiełbasy wielkanocne robiło się przed samymi świętami, bo lodówek kiedyś
>>> nie było 3333-).
>> jak mi powiesz, że w Wielkim Tygodniu jeszcze się świnie biło, to nie
>> uwierzę...
>
> Ja Ci nic nie powiem, ja tylko na wsi chowana, to wiem 3-)
>
> http://www.bck.lbl.pl/tanew/2009/sty_kwie_2009.pdf
> "W Wielkim Tygodniu robiono także świniobicie przygotowywano więc mięsa i
> kiełbasy. W ostatnich dniach tygodnia przygotowywano też(...)"
>
> http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20
100325/INNEMIASTA13/610177864
> "Kulinarne przygotowania do świąt rozpoczynały się w Wielkopolsce, a więc i
> na ziemi mogileńskiej, od świniobicia w tygodniu przed Niedzielą Palmową,
> albo w pierwszy dzień Wielkiego Tygodnia. Do Wielkanocy przerób mięsa
> musiał być zakończony, by kiełbasy i szynki zdążyły dobrze przeschnąć do
> wędzenia."
>
> http://www.przylek.pl/upload/kult_wspom.htm
> "W wielkim tygodniu zaczęło się bicie świń na święta. Przeważnie zmawiali
> się w 4-rech po 1/4, gdyż prócz mocnego solenia innych sposobów
> przechowywania mięsa nie znano. Wobec tego ćwiartowano świnie na żniwa,
> kopania ziemniaków i na Boże Narodzenie. Czyli imprezy świniobicia odbywały
> się 4 razy do roku."
>
>
>
> No i na koniec polecam uwadze tom trzeci "Chłopów" Reymonta, rozdział
> drugi:
>
> "Nazajutrz była Palmowa Niedziela.
> Jeszcze dobrze przed słońcem, ale już o dużym dniu, wyjrzała z Borynowej
> chałupy Hanka(...)
> Skoro się rozeszły kobiety, wraz też przyszła kowalowa posiedzieć przy
> chorym, Hanka zaś z Józką udały się do chlewu wieprzka oglądać.
> Wypuściły go na podwórze, ale że świńtuch był spasiony, to uwalił się zaraz
> w gnojówce i ani chciał się ruszyć.
> - Nie dawaj mu już dzisiaj jeść, niech się oczyści.
> - Akuratnie i zapomniałam dać mu po połedniu...
> - To i dobrze na ten raz, trza by go jutro sprawić. Wołałaś Jagustynki?
> - Przyjść obiecała jeszcze dzisiaj, na odwieczerzu...
> - Odziej się i bieżyj do Jambroża, niech jutro, choćby i po mszy, a
> przychodzi ze statkami oporządzić wieprzka.
> - Będzie to mógł, kiej dobrodziej zapowiadał, co jutro dwóch księży
> przyjedzie słuchać spowiedzi?
> - Czas znajdzie!... wie, że gorzałki żałować nie będę, a on jeno poradzi
> galanto szlachtować i mięso sprawić. Jagustynka też pomoże.
> - To bym raniuśko jechała do miasta po sól i przyprawy...
> - Zachciało ci się przewietrzyć!... nie potrza: wszystkiego dostanie u
> Jankla, sama tam zaraz pójdę i przyniesę.(...)"

...i o zgrozo, sklep u Jankla był czynien w Niedzielę Palmową 3-)
--

XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.03 JaMyszka
12.03 Stefan
13.03 Ikselka
13.03 Ikselka
13.03 Stefan
13.03 Qrczak
13.03 Ikselka
13.03 Ikselka
13.03 Qrczak
13.03 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a