Data: 2004-02-23 10:09:45
Temat: Re: Węgry - co to było?
Od: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2004-02-21 15:04, Użytkownik Dariusz Donat napisał:
>>To tzw. langose. Bardzo dobre - niestety, nie wiem, jak je sie robi. Na
>>Slowacji podaja je ze smietana.
Na Słowacji podaje się z "tatarska omacka"
Najpierw lngosa smaruje się czosnkiem z olejem, potem "tatarska omacka"
a na to kupka startego na grubej tarce sera zółtego.
> Na Wegrzech tez ze smietaną. Jadlem takie podczas pobytu w Bydapeszcie.
> Palce lizac.. mniam..
Na Węgrzech rzeczywiscie polewają śmietaną.
Przy każdej budce stoi taki słoik z gęsim piórem w środku.
Nie wygląda zachęcająco, bo wygląda jakby ktoś wlał wody do soika po
białej farbie emulsyjnej.. ale w środku jest czosnek (znikome ilości)
rozmieszany z wodą.
Tym piórem gęsim można rozsmarować sobie tą "czosnkową wodę" po langosu :)
Kiedyś na Słowacji pytałam o przepis, powiedzieli, że ciasto robi się
tak jak na kluski na parze - więc tak robię :)
Wychodzą pyszne..
tylko czosnek trzeba wcześniej obrać, zmiażdżyć i zalać olejem bądż
oliwą z oliwek (co kto lubi)
No i przygotować duuuużo sera :)
serdecznie polecam
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|