Data: 2016-05-08 22:26:20
Temat: Re: Wielkanocne reminiscencje :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 8 May 2016 18:03:05 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-05-08 o 01:48, stefan pisze:
>> W dniu 2016-05-08 o 00:06, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-05-07 o 19:49, stefan pisze:
>>>> W dniu 2016-05-07 o 19:02, Animka pisze:
>>>>> W dniu 2016-05-07 o 17:36, Ikselka pisze:
>>>>>> Bierze się strzykaweczkę, boczuś, sól peklującą i wodę... W
>>>>>> skrócie - pół godzinki roboty, potem tydzień czekania i 3 godzinki
>>>>>> wędzenia.
>>>>> Gdzie to trzymać, żeby się nie zaśmiardło? W lodówce też się
>>>>> zaśmiardnie.
>>>>>
>>>>>
>>>> Hi, hi, nic się nie zaśmiardnie, ja nieraz trzymałem po 2 tygodnie w
>>>> lodówce na dole.
>>>> A karczek długodojrzewający przez 2-3 miesiące sobie wisiał pod szafką
>>>> kuchenną :)
>>> Kiepska gospodyni jestem, bo rodzina gdzie indziej i mi sie nic nie
>>> chce.
>>> Czy ten kurczak też był napeklowany?
>>> Chciałabym sama zrobić/ugotować jakąś swieżą szyneczkę, tylko tutaj w
>>> sklepach strach cokolwiek kupic, bo tego towaru śmierdzącego nawalą w
>>> tych sklepach czy supermarketach, że jak człowiek spojrzy to od razu
>>> widzi, że nieświeże i takiego czegoś nie kupi. W takim Marcpolu
>>> niedaleko zaczęli sprzedawać mięso i wędliny od Olewnika. Omijam to
>>> stoisko z daleka.
>>>
>> O Matko, karczek (NIE KURCZAK) na długie dojrzewanie jest cukrowany,
>> solony,peklowany,Przyprawiany a potem do pończochy i na haczyk.
> Podziwiam kunsztu i zazdroszczę, bo zjeść jest miło, ale robić mi się
> już nie chce.
>
>> Jest fantastyczny, często go serwuję przyjacielom i przyjaciółkom na
>> Barburkę, a zaczynam go robić po imieninach moich.czyli pierwswza
>> połowa września
>
> Serwujesz na Barburkę? Co to za święto? Chyba na Barbórkę :-)
O to to! Barbórkę. In. Barborkę - Barborka to gwarowy przegłos od
"Barbarka" :-)
|