Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wielkie żarcie...?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1...@4...net>
Date: Tue, 1 Oct 2013 23:17:42 +0200
Message-ID: <utji467oggwc$.1qp9pr0013od2$.dlg@40tude.net>
Lines: 32
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.10.212
X-Trace: 1380662262 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2191 95.49.10.212:1097
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352684
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 1 Oct 2013 22:57:54 +0200, Ikselka napisał(a):
> http://www.wielkiezarcie.com/article48964.html
"(...)Dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia
oponuje: - Człowiek to nie tylko układ krwionośny. Soja nie jest źródłem
żelaza, tylko prawdziwe mięso. A bardzo dużo jest w społeczeństwie
niedokrwistości i żelazo jest potrzebne. Ponadto europejska soja jest
bogata w fitoestrogeny. Ich nadmiar powoduje hamowanie wytwarzania hormonów
własnych, zwłaszcza testosteronu. To dobre dla kobiet w menopauzie.
Czy to nie przez tę soję mężczyźni robią się tacy zniewieściali, opóźnia
się dojrzewanie płciowe u chłopców?
O najtańszą szynkę z Carrefoura pytam jej producenta Henryka Kanię,
właściciela zakładów mięsnych w Pszczynie. - Mamy wędliny z różnych półek:
szynki dojrzewające, polędwice surowe. A szynka z łopatki jest tańsza.
- Ile wody jest w najtańszej szynce?
- Przecież samo mięso składa się w 70 procentach z wody. Wiedział pan?
- Spytam inaczej: ile wędliny uzyskuje pan z 1 kg szynki?
- 1,20-1,30 kg. To standard.
- Co pan dodaje, że ona się tak zwiększa? Soję?
- Jeśli ktoś dodaje soję, to musi to napisać na etykiecie.
- A pan dodaje czy nie?
- Są substancje białkowe, może niektóre na bazie soi. Uczciwie mówiąc, to
nawet nie wiem.
- A kto ma wiedzieć jak nie pan?
- Mam czterech technologów, musiałbym ich spytać.(...)"
Całość warta przeczytania.
|