Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wietnamskie pho?
Date: Sat, 7 Aug 2004 20:04:33 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <cf3ckh$6us$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceteq0$34t$1@wroclaw.wro.vectranet.pl> <cethmb$4of$1@inews.gazeta.pl>
<cf2187$hk4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client199.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091909073 7132 172.20.26.234 (7 Aug 2004 20:04:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Aug 2004 20:04:33 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: client199.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210435
Ukryj nagłówki
gregorius <i...@m...internetdsl.pl> napisał(a):
> Witam
> Przepis brzmi bardzo apetycznie,mam tylko dwa pytania.
> - kluski pho. Czy mozna prosic o przepis na nie?stanowia chyba wazny
dodatek
> do tego dania,a ja choc interesuje sie kuchnia azjatycka nie mam w mych
> zbiorach przepisu na nie.
> -swieze liscie kolendry. z tym tez jest problem,mialem kiedys w donicy ale
> padla,czym ja zastapic?
> pozdrowienia
Mysle sobie, ze ze skladnikami na same kluski - odpowiednia maka ryzowa -
bylby wiekszy klopot :-) A o domowym przepisie nigdy nie slyszalem, choc
nie watpie ze takowe istnieja. Ani z dostaniem klusek and cilantro (lisci
kolendry) nie ma problemow w PL, przynajmniej w Wwie. Lekko ponad dwa lata
temu kupowalem "ban pho" w Wwie sklepiku tajlandzkim kolo Koszykowej
(Poznanska..?) Warzywa byly tam do kitu (zwiedle) ale "suchych" wytworow
mnostwo. Kluski nazywaja sie "ban pho" po wietnamsku, "flat rice
noodles", "flat rice sticks", etc. po ang. Musza byc plaskie, i dlugie,
bo "pho" z cienkim kluskami "nie idzie." Jesli nie ma klusek "pho" to
zapytaj o kluski na "Pad Thai" - od biedy mozan ich uzyc zamiast pho.
Niedawno pytalem tutaj gdzie mozna dostac swieza kolendre w Wwie
(udzielalem "dobrych rad" kulinarnych przez telefon znajomej w WWie) i
odpowiedz byla: "wszedzie." Istotnie, wedlug owej znajomej, byly (i to
bardzo ladne) w Galerii Mokotow w supermarkecie. Autochtoni pewnie udziela
wiecej rad w tej materii, szczegolnie jesli zdradzisz swoje miejsce
zamieszkania. A jesli interesuje Cie kuchnie azjatyckie (albo latynoskie)
to posiej sobie kolendre w doniczce - dobrze rosnie - gdyz swieze liscie
kolendry wystepuja b. czesto w tych przepisach i nie maja zamiennika:
wyglada to-to co prawda jak nac pietruszki ale ma zupelnie inny smak i
aromat. Nawet "kolendropodobne" chwasty w Am. Srodkowej smakuja inaczej
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Protect our right to keep and arm bears!><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|