Data: 2004-08-07 07:43:39
Temat: Re: Wietnamskie pho?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Przepis brzmi bardzo apetycznie,mam tylko dwa pytania.
- kluski pho. Czy mozna prosic o przepis na nie?stanowia chyba wazny dodatek
do tego dania,a ja choc interesuje sie kuchnia azjatycka nie mam w mych
zbiorach przepisu na nie.
-swieze liscie kolendry. z tym tez jest problem,mialem kiedys w donicy ale
padla,czym ja zastapic?
pozdrowienia
greg
> Przygotowac kluchy
> 1/4 kg "pho" (plaskie kluski ryzowe) namoczyc na 5 minut w goracej wodzie
i
> ugotowac "al dente" (czas zalezy od klusek), oplukac ciepla woda i dobrze
> osuszyc.
>
> Przygotowanie potrawy:
>
> Rosol podgrzac, dodac do rosolu
> 1/4 szklanki sosu rybnego ("fish sauce")
> 1/2 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu.
> i trzymac na lekkim ogniu.
>
> Zwiekszyc plomien aby zupa sie gotowala i powoli dodac kielki fasoli,
mieso
> z rosolu i pokrojona surowa poledwice, po czym gotowac az poledwica
> przestanie byc rozowa (ok. 2 minut, nie dluzej!) Zbierac szumowiny z
> rosolu. Zdjac z ognia po ugotowaniu.
>
> W miskach ulozyc kluski, polac zupa dbajac aby kazdy dostal mniej-wiecej
> tyle samo miesa i kielkow fasoli. Posypac pokrojona zielona cebulka,
liscmi
> kolendry i bazylia (duzo bazylii...)
>
> Na malym talerzyku (wspolnym) uzlozyc kawalki limonki i talarki ostrej
> papryczki aby kazdy sobie mogl doprawic nieco papryczka i popsikac zupke
> limonka.
>
> Przepis sprawdzony w praniu - znakmity na zimne dni! No i bardzo sycacy.
>
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
> ><Far away is far away only if you don't go there><
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|