Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wietnamskie pho?
Date: Sat, 7 Aug 2004 09:43:39 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <cf2187$hk4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ceteq0$34t$1@wroclaw.wro.vectranet.pl> <cethmb$4of$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: zs30.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1091864647 18052 80.53.150.30 (7 Aug 2004 07:44:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Aug 2004 07:44:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210398
Ukryj nagłówki
Witam
Przepis brzmi bardzo apetycznie,mam tylko dwa pytania.
- kluski pho. Czy mozna prosic o przepis na nie?stanowia chyba wazny dodatek
do tego dania,a ja choc interesuje sie kuchnia azjatycka nie mam w mych
zbiorach przepisu na nie.
-swieze liscie kolendry. z tym tez jest problem,mialem kiedys w donicy ale
padla,czym ja zastapic?
pozdrowienia
greg
> Przygotowac kluchy
> 1/4 kg "pho" (plaskie kluski ryzowe) namoczyc na 5 minut w goracej wodzie
i
> ugotowac "al dente" (czas zalezy od klusek), oplukac ciepla woda i dobrze
> osuszyc.
>
> Przygotowanie potrawy:
>
> Rosol podgrzac, dodac do rosolu
> 1/4 szklanki sosu rybnego ("fish sauce")
> 1/2 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu.
> i trzymac na lekkim ogniu.
>
> Zwiekszyc plomien aby zupa sie gotowala i powoli dodac kielki fasoli,
mieso
> z rosolu i pokrojona surowa poledwice, po czym gotowac az poledwica
> przestanie byc rozowa (ok. 2 minut, nie dluzej!) Zbierac szumowiny z
> rosolu. Zdjac z ognia po ugotowaniu.
>
> W miskach ulozyc kluski, polac zupa dbajac aby kazdy dostal mniej-wiecej
> tyle samo miesa i kielkow fasoli. Posypac pokrojona zielona cebulka,
liscmi
> kolendry i bazylia (duzo bazylii...)
>
> Na malym talerzyku (wspolnym) uzlozyc kawalki limonki i talarki ostrej
> papryczki aby kazdy sobie mogl doprawic nieco papryczka i popsikac zupke
> limonka.
>
> Przepis sprawdzony w praniu - znakmity na zimne dni! No i bardzo sycacy.
>
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
> ><Far away is far away only if you don't go there><
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|