Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <a...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Winka
Date: Wed, 31 Jan 2001 07:13:22 +0100
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 57
Message-ID: <958a9b$3i0$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <9570m2$k4o$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: router.orzel-bialy.com.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 980921451 3648 213.186.85.182 (31 Jan 2001 06:10:51
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jan 2001 06:10:51 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42503
Ukryj nagłówki
Wino z ryżu
Na butlę 12 Iitrów dać:
7 Litrów ciepłej wody przegotowanej
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
20 dkg rodzynek,
10 dkg zwykłych drożdży spożywczych
6 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego dokładnie ~kruszonych,
2 paczki cukru waniliowego,
25 goździków,
2 cytryny: sok i skórkę i drobno pokrojone,
pół łyżki: gałki muszkatołowej, imbiru, tymianku.
Nie radzę przekraczać podanych ilości ziół, :zwłaszcza gałki muszkatołowej.
Ważna jest kolejność ładowania składników do butli przy tym winie. Zwykłe
drożdże mają
bardzo burzliwą fermentację, więc rozpuść je w letniej wodzie wlewajcie do
końcu Ja raz wlałem ciepłą wodę, cukier, drożdże, po jakimś czasie resztę i
zamieszałem. Jak srujnęło, to sobie musiałem rodzynki wydłubywać z nosa, a
dywan śmierdzi do dzisiaj. Nie można tez przepełniać butli bo stanie się to
samo, zostawcie trochę miejsca, bo to wino "rośnie". Najwyżej później
dolejecie wody. Po 3 tygodniach, kiedy widać, że wino już nie pracuje,
trzeba je przelać przez jakieś płótno, butlę wypłukać do czysta, wlać do
niej przecedzone wino i dobrze uszczelnić. Po następnych 3 tygodniach wino
wyklaruje się, można rozlać je do butelek.
Wino z ryżu
Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg
cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym
pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić)
i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do
butelek.
Pozdrowienia Andrzej
Użytkownik "Piotr Helman" <l...@b...po.opole.pl> napisał w wiadomości
news:9570m2$k4o$2@news.tpi.pl...
> Kiedyś były tu na grupie ciekawe przepisy na wina
> domowej roboty.
>
>
> Może by je tak ktoś przypomniał ....
>
> Czekam
>
> Piotr
>
>
|