Data: 2001-01-31 09:41:41
Temat: Re: Winka
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Piotr Helman <l...@b...po.opole.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9570m2$k4o$...@n...tpi.pl...
> Kiedyś były tu na grupie ciekawe przepisy na wina
> domowej roboty.
>
>
> Może by je tak ktoś przypomniał ....
>
> Czekam
>
> Piotr
A może coś mocniejszego? :
1kg słodu jęczmiennego
1kg jęczmienia
po 0,5kg owsa i żyta
10l wody
0,5kg miodu pszczelego
50g drożdży
1l wina białego wytrawnego
karmel wedle potrzeby
Do szerokiego kociołka wlać gorącą wodę i stopniowo wsypać zmielone zboże,
zmielony słód oraz miód, starannie
całość wymieszać lekko podgrzewając, aż osiągnie się konsystencję
kisielu.Gdy zacier doprowadzony będzie do temp. 25C, dodać drożdże
rozpuszczone w szkl. ciepłej
wody, zamieszać i fermentować przez 6-7 dni.Gdy przestaną wydzielać się
pęcherzyki CO2 odfermentowany zacier odcedzić i przedestylować.Uzyskany
akohol o mocy ok.60%
w ilości 1,5-2l połączyć zwinem i leżakować w beczułce
dębowej min. 2 LATA(straszne, prawda ?).Podbarwić karmelem i rozlać do
butelek przez bibułę filtracyjną.
Będzie to prawdziwa WHISKY
pozdr. Alex
|