Data: 2001-01-31 06:13:22
Temat: Re: Winka
Od: "Andrzej" <a...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wino z ryżu
Na butlę 12 Iitrów dać:
7 Litrów ciepłej wody przegotowanej
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
20 dkg rodzynek,
10 dkg zwykłych drożdży spożywczych
6 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego dokładnie ~kruszonych,
2 paczki cukru waniliowego,
25 goździków,
2 cytryny: sok i skórkę i drobno pokrojone,
pół łyżki: gałki muszkatołowej, imbiru, tymianku.
Nie radzę przekraczać podanych ilości ziół, :zwłaszcza gałki muszkatołowej.
Ważna jest kolejność ładowania składników do butli przy tym winie. Zwykłe
drożdże mają
bardzo burzliwą fermentację, więc rozpuść je w letniej wodzie wlewajcie do
końcu Ja raz wlałem ciepłą wodę, cukier, drożdże, po jakimś czasie resztę i
zamieszałem. Jak srujnęło, to sobie musiałem rodzynki wydłubywać z nosa, a
dywan śmierdzi do dzisiaj. Nie można tez przepełniać butli bo stanie się to
samo, zostawcie trochę miejsca, bo to wino "rośnie". Najwyżej później
dolejecie wody. Po 3 tygodniach, kiedy widać, że wino już nie pracuje,
trzeba je przelać przez jakieś płótno, butlę wypłukać do czysta, wlać do
niej przecedzone wino i dobrze uszczelnić. Po następnych 3 tygodniach wino
wyklaruje się, można rozlać je do butelek.
Wino z ryżu
Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg
cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym
pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić)
i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do
butelek.
Pozdrowienia Andrzej
Użytkownik "Piotr Helman" <l...@b...po.opole.pl> napisał w wiadomości
news:9570m2$k4o$2@news.tpi.pl...
> Kiedyś były tu na grupie ciekawe przepisy na wina
> domowej roboty.
>
>
> Może by je tak ktoś przypomniał ....
>
> Czekam
>
> Piotr
>
>
|