Data: 2005-07-09 16:23:42
Temat: Re: Wino czerwone - jakie??
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le samedi 9 juillet 2005 ŕ 17:35:19, dans <daoqt1$bs8$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> ps. z tego co widze na sieci, corvo jest robione przez Duca Di
>> Salaparuta,
> Odniosłem takie wrażenie, że jest to tylko firma wizażowa.
> Ale jest strona na temat corvo - strasznie nie przyjemna w użyciu:(
> www.vinicorvo.it/
To jest tez strona tego Duca Di Salaparuta (na samym koncu dopiero
widac). Strona jest okropna, nie dosc ze cala we flashu to jeszcze
trzeba czekac zanim powooolutku sie zaladuje cala animacja :-(
Ale to jest te corvo : rozpoznalam logo ktore widuje na butelkach.
Natomisat wg tej strony:
http://www.abrege.com/lpv/italy22.htm#Section_1.21
wynika ze tylko Duco produkuje Corvo, i ze firma jest najbardziej
znana firma produkujaca wina sycylijskie. Wiec chyba rzeczywiscie
warto sie zorientowac kto w Polsce rozprowadza.
> z której wynika, że obejmują dystrybucją i Polskę.
> Trzeba będzie popytać w sklepach.
> Wina sycylijskie są bardzo specyficzne - ktoś mnie przekonywał, że to wpływ
> ziemi wulkanicznej (?).
W moim "Larousse gastronomique" pisza ze wina sycylijskie za dosyc
mocne (dlatego czesto sa uzywane do kupazu innych win) : nalepsze wina
sa butelkowane juz 3 miesiace po winobraniu, zamiast stac w beczkach
tak jak inne wina. Lista najlepszych win wg Larouss'a :
etna
corvo di casteldaccia (to pewnie to moje)
alcamo
carasuolo di vittoria
Z innych alkholi, Sycylia jest znana z marsali i win deserowych, jak
np mamertino. Ja niestety win deserowych uzywam rzadko (czasami porto
tylko...) wiec trudno mi sie na ten temat wypowiedziec.
Ewcia
--
Niesz
|