Data: 2001-01-09 18:22:05
Temat: Re: Wino - pytanie
Od: "Horrendum" <h...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z ogromnym szacunkiem Magdaleno, ale jak zadajesz takie pytania, zadaj sobie
szczerze pierwsze czy odróżnisz te gatunki? I Twoi goście - jest to raczej
sport dla zaawansowanych, a w przypadku win w miarę popularnych praktycznie
nie sposób to przesądzić (pomijam, że większośc jesy mieszanką). Poza tym
jak już ktoś to odróznia to raczej kwestia gustu niż konkretnego wina. Ale
spróbuuje pomóc:
pytanie drugie - jaka kaczka? Jak robisz na ostro, spróbuj dobrego Shiraz
(Chateauneuf-du-Pape jest chyba najlepsze, niezłe są Australisjakie). Ja
osobiści bardzo lubię czerwone Sancerre (cholernie trudno tu dostać), ale
być moż ebiałe też byłoby niezłym wyborem.
ja Kaczkę robisz w wersji "roasted", a pewnie tak, to daj albo cabernet albo
merlota. ALe jak dasz sirah czy nawet chianti nic się nie stanie. Jak Cię
stać możesz zapoponowac hiszpańską ribera del Duero, np. Alion (genialne
wino). Chociaż wspomniany shiraz też jest OK.
Przy kaczce na słodko (chiny) osobiście zostałbym przy białych, np.
gewurztraminer.
Użytkownik Magdalena W. <z...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...astercity.net...
> Drodzy Grupowi Hedonisci!
> Jakie kupic wino czerwone do kaczki? Chodzi mi o typ: Merlot, Cabernet,
> czy cos innego zgola? Nie znam sie, nie lubie czerwonego wina , ale bede
> miala gosci. Poradzcie cos...
> Dzieki
> Magda
>
|