Data: 2006-05-28 18:04:15
Temat: Re: Wino - "zawiera siarczyny"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:e5cn40$p4h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl>
>>> Panslavista napisał(a):
>>>> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl>
>>>>> Panslavista napisał(a):
>>>>>> Słusznie, najmocniejsze wino naturalne może osiągnąć do 16% alkoholu.
>>>>>> Wyższego "procentu" drożdże nie wyciągną - umierają.
>>>>>
>>>>> Madera [18%]?
>
>>>> maderyzacja
>
>>> I?
>
>> http://www.gotowanie.v9.pl/slownik/174.php zwracam uwagę na wyraz
>> "alkoholizowane"...
>> Pisałem o 18 do 20% zawartości win alkoholizowanych - to już pogranicze
>> gotowych drinków...
>
> Madera miewa 18-20% i nie jest _alkoholizowana_.
> pozdr. Jerzy
Przeczytaj tekst z linku:
Maderyzacja
Proces dojrzewania wina, podczas którego wino ulega silnemu utlenieniu.
Wykorzystywane jest przede wszystkim przy dojrzewaniu win
***alkoholizowanych***. Na skutek maderyzacji wina białe ciemnieją, a
czerwone tracą swój kolor, dzięki czemu upodobniają się do zmaderyzowanych
win białych. Nabierają też specyficznych walorów smakowych.
|