Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "zuczek" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiśnie, Ciasto i Teściowa -przyszła :))
Date: Thu, 10 Jul 2003 18:18:18 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: z...@p...onet.pl@rh47.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bek3k4$sjn$1@news.onet.pl>
References: <bejgfs$aqi$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: rh47.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1057853892 29303 80.50.81.47 (10 Jul 2003 16:18:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jul 2003 16:18:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163948
Ukryj nagłówki
TYLKO I WYŁĄCZNIE PUCHATEK Z WIŚNIAMI !!!!!!!!!!!
Bije chyab wszystkie ciasta na głowe, robi się w mig i nie może się nie
udać. Wklejam dla przypomnienia.(Należy tylko truskawki zastąpić wiśniami
:o) - ich ilość(wydrylowanych rzecz jasna): tyle, żeby pokryły całą blaszkę
(kwadrat 23cm) dość dokładnie. Smacznego.
PS. Wklejcie ten przepis M. Basset, plisssss.
ita
P U C H A T E K
1/2 kg truskawek
40 dkg maki
25 dkg cukru
125 dkg masla
3-4 jajka
1/2 szklanki mleka
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 zapachu arakowego ( ja nie dalam bo nie lubie zapachow, dalam za to
cukier waniliowy)
Wszystko robilam w robocie, jajka z cukrem utarlam do bialosci, dodalam
mleko z rozpuszczonym proszkiem do pieczenia. Mleko lekko podgrzalam, bo w
przepisie nic nie bylo o jego temperaturze, a balam sie, ze proszek sie nie
rozpusci. Troche sie spienilo, ale zdazylam, zanim wylecialo z kubka ;-)).
Do tego dodalam make i miekkie maslo. Wszystko ladnie sie w robocie
zmiksowalo. Wylalam na baszke - srednia tortownica- wylozonej papierem do
pieczenia. Ulozylam truskawki lekko posypane maka. Pieklo sie to w 180 st 45
minut. Posypalam cukrem pudrem i jest pycha.
Troche sie balam o te ilosc proszku do pieczenia, ale nawet specjalnie go
nie czuc. Ciasto z pewnoscia wejdzie do mojego stalego repertuaru. Juz sie
zastanawiam z jakimi jeszcze owocami zrobic. :-)
Polecam i smacznego!
|