Data: 2003-07-11 06:05:57
Temat: Re: Wiśnie, Ciasto i Teściowa -przyszła :))
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zuczek" <z...@p...onet.pl> napisał:
> TYLKO I WYŁĄCZNIE PUCHATEK Z WIŚNIAMI !!!!!!!!!!!
> Bije chyab wszystkie ciasta na głowe, robi się w mig i nie może się nie
> udać.
A ja nie jestem az tak entuzjastyczna w wyrazaniu zachwytow nad
tym ciastem... IMO nie jest to ciasto, ktore bije wszystkie inne na glowe.
Pare dni temu zrobilam puchatka z jagodami, wyszedl smaczny, bez zakalca,
ale nie jest to zadne wykwintne ciasto. Podobnie jak u AniR ciasto wyroslo
nierownomiernie, tworzac gorke w srodku.
Gdybym miala zaproponowac jakis ciekawy przepis na ciasto z wisniami,
to bylby to przepis Magdaleny W., ktory zamierzam juz wkrotce wyprobowac:
Placek z wisniami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sa juz do kupienia mrozone i wypestkowane wisnie (Hortex),
dlatego mozna robic to ciasto nawet w zimie.
Kruche ciasto: 25 deko maki, 12 deko tluszczu (margaryna/ maslo)
10 dkg cukru, 1 cale jajko. Szybko zagniatamy i chowamy do
lodowki.
1 kilogram wisni - oczywiscie bez pestek - wrzucamy do pol
szklanki wrzatku oslodzonego 4 lyzkami cukru. Zagotowujemy raz,
jezeli "sosu" jest sporo, trzeba niestety odcedzic.
Kruchym ciastem wylepiamy tortownice, formujac wysoki brzeg -
jakies 3-4 cm. Pieczemy na jasno-zloty kolor. Zeby sie nie
polamal brzeg, mozna ciasto wylozyc folia alu i wysypac na nia
duza fasolke albo male kamyki (jak ktos ma).
W trakcie pieczenia spodu robimy ciasto biszkoptowe: 3 jajka
ubijamy na puch z 8 deko cukru. Najlepiej w kapieli wodnej,
bedzie szybciej i latwiej. Gdy masa zrobi sie sztywna, dodajemy 2
lyzki maki i 1/4 lyzeczki cynamonu.
Spod wysypujemy cieniutka warstwa tartej bulki, ukladamy na nim
wisnie. Zalewamy ciastem biszkoptowym i pieczemy okolo 20 minut.
Zanim calkiem wystygnie, mozna jeszcze posypac cukrem pudrem.
Pozdrawiam
Lilla
|