Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.mega.net.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!cleanfeed.casema.net
!leda.casema.net!news2.euro.net!newsfeed.freenet.de!eusc.inter.net!newsfeed01.s
ul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-
mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam
Date: Wed, 12 Feb 2003 23:33:35 +0100
Organization: w domu
Lines: 34
Message-ID: <b2ei1k$3q8$05$1@news.t-online.com>
References: <1...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1045089141 05 3912 oSYgEr9SVaLeq 030212 22:32:21
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146228
Ukryj nagłówki
> Mam jeszcze pytanie: czy zna ktoś może przepis na falafle (takie tureckie,
> bez mięsa)?
mam. Ale nie tureckie, tylko arabskie a właściwie libańskie.
To tu kopia z archiwum, bo dawno było.
200g ciecierzycy
450ml wody
50g cebuli
jajo kurze
pól łyzeczki kuminu
pól łyzeczki kolendry (ziarna)
pieprz cayenne, jak kto lubi
pieprz czarny, to samo
pól lyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
1-2 lygi odrostów pietruszki, drobno posiekać lub kolendry zielonej
2 lygi mąki tej grubej (jak to po naszemu Vollkornmehl?)
Do smażenia: tłuszcz kokosowy.
Ciecierzycę ugotować: wypłukać, co po wierchu pływa wywalić. Zamoczyć na 12
godzin. Gotować ok. godziny z 1/2 łyżeczki soli.
Utłuc, przemielić, przemulineksować jak kto woli. To samo z cebulą. Jajko,
przyprawy, sól do tego dodać. Następnie tyle mąki, aby powstało ciasto
formowalne, ale nie za twarde. Odstawić na 20min.
Formować kluski fi 3-4 cm, spłaszczyć lekko i smażyć w patelni w tłuszczu
kokosowym jakieś 4-5 min z każdej strony. Można w piekarniku, wtedy bez
kokosów, ale dodać trochę oleju (2 łyżki stoł.) do ciasta.
Waldek
|