Data: 2003-02-12 22:19:17
Temat: Witam
Od: "eWa" <e...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Jestem nówką u was, choć stopniowo sobie podczytuję i coraz bardziej jestem
zainteresowana.
Na wstępie może podrzucę jakiś przepis. Na /soomen/ (japońskie, makaron na
zimno) może być?
1. Makaron gryczany (/sooba/), najlepiej cienki (dostępne w delikatesach i
niektórych supermarketach)
2. Sól
3. Olej sezamowy (z powodzeniem może być zastąpiony przez kukurydziany albo
słonecznikowy)
3. Sos sojowy /shooyu/ (rzadki i bez aromatów, np. grzybowych)
4. Ziarna sezamu
5. Bulion rybny
6. Sake (ewentualnie ocet)
Opcjonalnie: /wasabi/, /shisoo/ (przyprawy japońskie)
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie, z kropelką oleju ok. 10 min (UWAGA:
łatwo się rozgotowuje). W międzyczasie uprażyć na patelni sezam. Makaron
odcedzić w sitku. Przez sitko przepuścić strumień zimnej wody, badając co
jakiś czas temperaturę wody palcem. Ochłodzony makaron wymieszać z kostkami
lodu. *Sos*: Rozpuścić łyżeczkę bulionu w 1/2 kubka wrzątku i dodać kilka
kropel sake. Dodawać /shooyu/, aż całość będzie nieprzeźroczysta. Dodać
uprażony sezam. Schłodzić otrzymany sos. *Podawanie*: (I) Każdy z
uczestników posiłku powinien mieć dwie miski: jedną dużą na makaron i jedną
małą na sos (jest bardzo słony, więc niewielka ilość wystarczy). Makaron się
nabiera i macza w małej miseczce. (II) Tak samo, tyle, że jest jedna duża
micha z makaronem, z której każdy sobie nabiera. Osobiście wolę II sposób
;).
Nadwyżkę sosu przelać do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki.
Mam jeszcze pytanie: czy zna ktoś może przepis na falafle (takie tureckie,
bez mięsa)?
Pozdrawiam
Ewa
--
Pozdrawiam
Ewa (e...@i...pl)
|