Data: 2003-02-12 22:33:35
Temat: Re: Witam
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam jeszcze pytanie: czy zna ktoś może przepis na falafle (takie tureckie,
> bez mięsa)?
mam. Ale nie tureckie, tylko arabskie a właściwie libańskie.
To tu kopia z archiwum, bo dawno było.
200g ciecierzycy
450ml wody
50g cebuli
jajo kurze
pól łyzeczki kuminu
pól łyzeczki kolendry (ziarna)
pieprz cayenne, jak kto lubi
pieprz czarny, to samo
pól lyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
1-2 lygi odrostów pietruszki, drobno posiekać lub kolendry zielonej
2 lygi mąki tej grubej (jak to po naszemu Vollkornmehl?)
Do smażenia: tłuszcz kokosowy.
Ciecierzycę ugotować: wypłukać, co po wierchu pływa wywalić. Zamoczyć na 12
godzin. Gotować ok. godziny z 1/2 łyżeczki soli.
Utłuc, przemielić, przemulineksować jak kto woli. To samo z cebulą. Jajko,
przyprawy, sól do tego dodać. Następnie tyle mąki, aby powstało ciasto
formowalne, ale nie za twarde. Odstawić na 20min.
Formować kluski fi 3-4 cm, spłaszczyć lekko i smażyć w patelni w tłuszczu
kokosowym jakieś 4-5 min z każdej strony. Można w piekarniku, wtedy bez
kokosów, ale dodać trochę oleju (2 łyżki stoł.) do ciasta.
Waldek
|