Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.mega.net.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!not-for-m
ail
From: "eWa" <e...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Witam
Date: Wed, 12 Feb 2003 23:19:17 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 45
Message-ID: <1...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-37.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1045088356 11571 62.148.65.37 (12 Feb 2003 22:19:16
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Feb 2003 22:19:16 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146226
Ukryj nagłówki
Witam
Jestem nówką u was, choć stopniowo sobie podczytuję i coraz bardziej jestem
zainteresowana.
Na wstępie może podrzucę jakiś przepis. Na /soomen/ (japońskie, makaron na
zimno) może być?
1. Makaron gryczany (/sooba/), najlepiej cienki (dostępne w delikatesach i
niektórych supermarketach)
2. Sól
3. Olej sezamowy (z powodzeniem może być zastąpiony przez kukurydziany albo
słonecznikowy)
3. Sos sojowy /shooyu/ (rzadki i bez aromatów, np. grzybowych)
4. Ziarna sezamu
5. Bulion rybny
6. Sake (ewentualnie ocet)
Opcjonalnie: /wasabi/, /shisoo/ (przyprawy japońskie)
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie, z kropelką oleju ok. 10 min (UWAGA:
łatwo się rozgotowuje). W międzyczasie uprażyć na patelni sezam. Makaron
odcedzić w sitku. Przez sitko przepuścić strumień zimnej wody, badając co
jakiś czas temperaturę wody palcem. Ochłodzony makaron wymieszać z kostkami
lodu. *Sos*: Rozpuścić łyżeczkę bulionu w 1/2 kubka wrzątku i dodać kilka
kropel sake. Dodawać /shooyu/, aż całość będzie nieprzeźroczysta. Dodać
uprażony sezam. Schłodzić otrzymany sos. *Podawanie*: (I) Każdy z
uczestników posiłku powinien mieć dwie miski: jedną dużą na makaron i jedną
małą na sos (jest bardzo słony, więc niewielka ilość wystarczy). Makaron się
nabiera i macza w małej miseczce. (II) Tak samo, tyle, że jest jedna duża
micha z makaronem, z której każdy sobie nabiera. Osobiście wolę II sposób
;).
Nadwyżkę sosu przelać do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki.
Mam jeszcze pytanie: czy zna ktoś może przepis na falafle (takie tureckie,
bez mięsa)?
Pozdrawiam
Ewa
--
Pozdrawiam
Ewa (e...@i...pl)
|