Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witamina K a gotowanie kapusty itp
Date: Mon, 21 Feb 2005 14:27:00 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <cvcnj8$i0h$1@inews.gazeta.pl>
References: <cvcf46$dh6$1@achot.icm.edu.pl> <cvckr3$45a$1@inews.gazeta.pl>
<cvcm8l$uo2$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108992424 18449 81.219.100.7 (21 Feb 2005 13:27:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Feb 2005 13:27:04 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232620
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Leonsjo" <last_man_standing@[TNIJ_TO]o2.pl> napisał w wiadomości
news:cvcm8l$uo2$1@achot.icm.edu.pl...
>Wiec jesli kupimy kapuste kiszona - zakladamy,ze jest konserwowana - i
dodatkowo wystawimy na dzialanie swiatla slonecznego (ile czasu?) to
mozemy liczyc,ze wit. K zginie,chociazby czesciowo?
Tak. Niestety nie wiem ile trzeba na to czasu, wit C utlenia się np.
praktycznie natychmiast - po 15-30 minutach na świetle, jest jej mniej o ok
80%, ale jak jest z K, nie mam pojęcia.
Wiem tylko ze jest na owo światło dość wrażliwa - to _może_ podobnie, ale
tylko _domniemuję_ sobie.
>Jak wiemy wit. K dziala na krzepliwosc krwi. A jesli osoba bierze leki
"przeciwzakrzepowe"??
Trzeba się skonsultować z lekarzem i od niego wymagać odpowiedzi, albo
skierowania do innego fachowca znającego działanie konkretnych leków i ich
reakcji z innymi związkami w przypadku danych dolegliwości.
Nie opierała bym się w tak ważnych kwestiach na usenetowych "ciociach dobra
rada" takich jak np . niżej podpisana:
Sowa :-)
|