Data: 2005-02-21 13:27:00
Temat: Re: Witamina K a gotowanie kapusty itp
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leonsjo" <last_man_standing@[TNIJ_TO]o2.pl> napisał w wiadomości
news:cvcm8l$uo2$1@achot.icm.edu.pl...
>Wiec jesli kupimy kapuste kiszona - zakladamy,ze jest konserwowana - i
dodatkowo wystawimy na dzialanie swiatla slonecznego (ile czasu?) to
mozemy liczyc,ze wit. K zginie,chociazby czesciowo?
Tak. Niestety nie wiem ile trzeba na to czasu, wit C utlenia się np.
praktycznie natychmiast - po 15-30 minutach na świetle, jest jej mniej o ok
80%, ale jak jest z K, nie mam pojęcia.
Wiem tylko ze jest na owo światło dość wrażliwa - to _może_ podobnie, ale
tylko _domniemuję_ sobie.
>Jak wiemy wit. K dziala na krzepliwosc krwi. A jesli osoba bierze leki
"przeciwzakrzepowe"??
Trzeba się skonsultować z lekarzem i od niego wymagać odpowiedzi, albo
skierowania do innego fachowca znającego działanie konkretnych leków i ich
reakcji z innymi związkami w przypadku danych dolegliwości.
Nie opierała bym się w tak ważnych kwestiach na usenetowych "ciociach dobra
rada" takich jak np . niżej podpisana:
Sowa :-)
|