Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maniek <z...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wkupne [P] - naprawde co wspanialego, naprawde!!!
Date: Mon, 16 Sep 2002 15:48:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <3...@i...pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cfpi.pkobp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1032184284 2140 194.242.62.14 (16 Sep 2002 13:51:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Sep 2002 13:51:24 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128252
Ukryj nagłówki
a jak myslisz z samymi pieczarkami jak by to bylo... probowales... ???
:)
albo cza bedzie pochodzic za grzybiarzami na bazarku :)
maniek
g...@p...onet.pl napisał(a):
>
> Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie
> Danie to zaiste wybitne. Jego aromat to poezja, smak to pełnia metafizyki.
>
> grzyby leśne: borowiki, kurki, koźlarze, podgrzybki - zdrowe i jędrne, niezbyt
> duże - około kilograma
> olej orzechowy - 2 łyżki
> 2 łyżki oliwy
> łyżka tartej bułki
> 3 ząbki czosnku
> szczypta tymianku
> szczypta rozmarynu
> sól
> świeżo zmielony pieprz
>
> Danie ogromnie proste w przygotowaniu, wymaga tylko inwestycji w dosyć drogi
> składnik - olej orzechowy, ale... warto!
>
> Im więcej gatunków grzybów, tym potrawa lepsza - ale musza to być grzyby
> twarde - takie maślaki raczej się nie nadają.
>
> Grzyby dokładnie czyszczę (jeśli bardzo brudne, bardzo szybko płuczę pod
> bieżącą wodą i dokładnie susze) i te największe kroję na połówki.
>
> Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.
>
> Duże i płaskie naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wkładam do niego grzyby. Na
> nie wrzucam czosnek, przyprawy - raczej niezbyt wiele. Posypuje tartą bułką i
> polewam olejem orzechowym.
>
> Potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. W
> tym czasie po prostu się skręcam z niecierpliwości, a sąsiedzi walą do drzwi,
> że tez chcą spróbować, bo zapach jest po prostu obezwładniający.
>
> Smakuje wybornie z bagietką i niczym więcej.
>
> Życzę smacznego
> Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
> przepis pochodzi z mojego najpysznijeszego serwisu w sieci
> http://www.mniammniam.pl
> ps. jakby bylo zapotrzebowanie na więcej, to chętnie podrzucę, bo mam trochę
> takich cholernie zaje... przepisów
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|