Data: 2002-09-16 13:43:00
Temat: Wkupne [P] - naprawde co wspanialego, naprawde!!!
Od: g...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie
Danie to zaiste wybitne. Jego aromat to poezja, smak to pełnia metafizyki.
grzyby leśne: borowiki, kurki, koźlarze, podgrzybki - zdrowe i jędrne, niezbyt
duże - około kilograma
olej orzechowy - 2 łyżki
2 łyżki oliwy
łyżka tartej bułki
3 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
sól
świeżo zmielony pieprz
Danie ogromnie proste w przygotowaniu, wymaga tylko inwestycji w dosyć drogi
składnik - olej orzechowy, ale... warto!
Im więcej gatunków grzybów, tym potrawa lepsza - ale musza to być grzyby
twarde - takie maślaki raczej się nie nadają.
Grzyby dokładnie czyszczę (jeśli bardzo brudne, bardzo szybko płuczę pod
bieżącą wodą i dokładnie susze) i te największe kroję na połówki.
Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.
Duże i płaskie naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wkładam do niego grzyby. Na
nie wrzucam czosnek, przyprawy - raczej niezbyt wiele. Posypuje tartą bułką i
polewam olejem orzechowym.
Potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. W
tym czasie po prostu się skręcam z niecierpliwości, a sąsiedzi walą do drzwi,
że tez chcą spróbować, bo zapach jest po prostu obezwładniający.
Smakuje wybornie z bagietką i niczym więcej.
Życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
przepis pochodzi z mojego najpysznijeszego serwisu w sieci
http://www.mniammniam.pl
ps. jakby bylo zapotrzebowanie na więcej, to chętnie podrzucę, bo mam trochę
takich cholernie zaje... przepisów
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|