Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wkupne [P] - naprawde co wspanialego, naprawde!!!
Date: 16 Sep 2002 15:43:00 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 47
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1032183780 29261 192.168.240.245 (16 Sep 2002 13:43:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Sep 2002 13:43:00 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 193.218.115.254
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; T312461)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128249
Ukryj nagłówki
Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie
Danie to zaiste wybitne. Jego aromat to poezja, smak to pełnia metafizyki.
grzyby leśne: borowiki, kurki, koźlarze, podgrzybki - zdrowe i jędrne, niezbyt
duże - około kilograma
olej orzechowy - 2 łyżki
2 łyżki oliwy
łyżka tartej bułki
3 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
sól
świeżo zmielony pieprz
Danie ogromnie proste w przygotowaniu, wymaga tylko inwestycji w dosyć drogi
składnik - olej orzechowy, ale... warto!
Im więcej gatunków grzybów, tym potrawa lepsza - ale musza to być grzyby
twarde - takie maślaki raczej się nie nadają.
Grzyby dokładnie czyszczę (jeśli bardzo brudne, bardzo szybko płuczę pod
bieżącą wodą i dokładnie susze) i te największe kroję na połówki.
Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.
Duże i płaskie naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wkładam do niego grzyby. Na
nie wrzucam czosnek, przyprawy - raczej niezbyt wiele. Posypuje tartą bułką i
polewam olejem orzechowym.
Potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. W
tym czasie po prostu się skręcam z niecierpliwości, a sąsiedzi walą do drzwi,
że tez chcą spróbować, bo zapach jest po prostu obezwładniający.
Smakuje wybornie z bagietką i niczym więcej.
Życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
przepis pochodzi z mojego najpysznijeszego serwisu w sieci
http://www.mniammniam.pl
ps. jakby bylo zapotrzebowanie na więcej, to chętnie podrzucę, bo mam trochę
takich cholernie zaje... przepisów
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|