Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.
de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok - do czego to słuzy?
Date: Fri, 03 Jan 2003 23:05:50 +0100
Organization: w domu
Lines: 27
Message-ID: <av51eg$usa$00$3@news.t-online.com>
References: <auqb60$ftd$1@news.gazeta.pl> <aus1p8$m2j$1@news.tpi.pl>
<av512s$87f$1@news.gazeta.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1041631504 00 31626 E8LCEvuXbvAYFj 030103 22:05:04
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140395
Ukryj nagłówki
Jurek wrote:
> Piotr Zawadzki <p...@f...pl> napisał(a):
>> Smażysz w nim "na szybko". Jeżeli mięso to najlepiej marynowane (tak jak
>> Chińczycy to robią), warzywa wychodzą chrupiące - po prostu daje b.
>> wysoką temperaturę, nie dusisz w sosie tylko tak jakby na blasze,
>> wrzucasz wszystko do środka, rach-ciach i zrobione.
> Bardzo dziekuje. A "szybko" oznacza 10 minut, 5, 20? I z dodatkiem
tak
> tłuszczu /oleju/ smażę czy tak na samej patelni? A jesli tak to dużo tego
tak i nie
> oleju wlewać? Czy surowe mięso też można?
tak, ale po chwili nest upieczone
> Zafrapowało mnie to marynowanie - w jaki sposób najlepiej i czy to trwa
> jakis długi bardzo czas?
od 10 minut to 24 godzin. Zależy co, różne mięsa i różne marynaty wymagają
różnego przygotowania.
Aha, do woka właściwie musisz mieć kuchnię gazową lub na węgiel/drzewo.
Oryginalny wok ma okrągłe denko. Normalnie kroisz wszystko do woka bardzo
drobno. Gotowanie w woku to 2 godziny przygotowania i 10 minut gotowania
;-)
Waldek
|