Data: 2003-01-03 22:05:50
Temat: Re: Wok - do czego to słuzy?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jurek wrote:
> Piotr Zawadzki <p...@f...pl> napisał(a):
>> Smażysz w nim "na szybko". Jeżeli mięso to najlepiej marynowane (tak jak
>> Chińczycy to robią), warzywa wychodzą chrupiące - po prostu daje b.
>> wysoką temperaturę, nie dusisz w sosie tylko tak jakby na blasze,
>> wrzucasz wszystko do środka, rach-ciach i zrobione.
> Bardzo dziekuje. A "szybko" oznacza 10 minut, 5, 20? I z dodatkiem
tak
> tłuszczu /oleju/ smażę czy tak na samej patelni? A jesli tak to dużo tego
tak i nie
> oleju wlewać? Czy surowe mięso też można?
tak, ale po chwili nest upieczone
> Zafrapowało mnie to marynowanie - w jaki sposób najlepiej i czy to trwa
> jakis długi bardzo czas?
od 10 minut to 24 godzin. Zależy co, różne mięsa i różne marynaty wymagają
różnego przygotowania.
Aha, do woka właściwie musisz mieć kuchnię gazową lub na węgiel/drzewo.
Oryginalny wok ma okrągłe denko. Normalnie kroisz wszystko do woka bardzo
drobno. Gotowanie w woku to 2 godziny przygotowania i 10 minut gotowania
;-)
Waldek
|