Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dominik Latusek" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok z IKEA
Date: Thu, 12 Jun 2003 11:07:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: s...@p...onet.pl@195.116.89.1
Message-ID: <bc9fur$19c$1@news.onet.pl>
References: <bc526h$d7j$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.89.1
X-Trace: news.onet.pl 1055408923 1324 195.116.89.1 (12 Jun 2003 09:08:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2003 09:08:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159681
Ukryj nagłówki
> Niestety podczas smażenia kawałków kurczaka, mimo szybkiego mieszania
> wszystko zaczęło się kleić do dna. Po jakimś czasie wytworzyła się już
> warstwa przyległego mięsa. Poza tym niektóre kawałki bardzo długo nie
mogły
> się dosmażyć. W końcu nie wytrzymałem i wrzuciłem wszystko na normalną
> patelnię.
> Napiszcie, co robiłem nie tak.
tez mialem z ikei woka - nie pamietam takich zachowan ale rzeczywiscie
wypalalem a pozniej zawsze smarowalem olejem.... - od pewnego czasu posiadam
woka zeliwnego (klepanego) - posiada wieksza bezwladnosc tzn. dluzej sie
rozgrzewa i dluzej stygnie (nie reaguje od razu na zmiany temp.) ale dzieki
temu ze ma nierowna powierzchnie duzo latwiej operowac skladnikami w woku
(rozsuwac na scianki itp.)
Nie pamietam czy ikeowy tez tak mial ale obserwacje z zeliwnego sa takie ze
nie nalezy zalowac oliwy (zdecydowanie wiecej niz na patelni standardowej) -
jak bedzie za malo to dosc szybko zaczyna sie wszystko kleic.....
W niektorych przepisach jest podane ze do marynaty w ktorej wypoczywa mieso
nalezy dodawac zageszczacza w stylu maki ziemniaczanej itp...... ja tego nie
robie gdyz wrzucenie takiego miesa z zageszczaczem na goracego woka konczy
sie momentalnym przyklejeniem sie marynaty na dnie woka..... lepiej
zageszczacz dodac pozniej.....
Pozdro
DominikL
|