Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wołowina+bitki+pomidory+POMOCY BŁAGAM
Date: Sat, 23 Jul 2005 19:40:51 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <dbtvf5$h6u$1@inews.gazeta.pl>
References: <dbqnkg$ort$1@inews.gazeta.pl> <dbt3or$ehp$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.32.194
X-Trace: inews.gazeta.pl 1122140456 17630 212.244.32.194 (23 Jul 2005 17:40:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Jul 2005 17:40:56 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-User: ktabaczynski
X-Antivirus: avast! (VPS 0529-2, 2005-07-21), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244092
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dbt3or$ehp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik " Agniecha" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:dbqnkg$ort$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>> Kupiłam dziś wołowinę na kotlety
>
> Dzisiaj to już ten bidny chłopak prawdopodobnie leczy obolałą szczękę. Bo
> befsztyki to można robić z polędwicy, no ewentualnie, ostatecznie z
> rostbefu. Natomiast mięso pochodzące z większej części wołu (bo polędwica
> to
> taki maleńki kawałeczek w porównaniu z całą krową) wymaga: tłuczenia,
> osmażenia i dłuższego duszenia. Inaczej będzie niejadalne. Innymi słowy
> nie-do-po-gry-zie-nia. Jeśli się zupełnie nie znasz to możesz się
> zorientować po cenie. Jeśli jest ponad 50 zł za kilogram - to polędwica.
> 20-30 może być zadek (bardzo twarde, wymaga długiej obróbki cieplnej),
> albo
> pierwsza krzyżowa - trochę miększa, ale samo smażenie na pewno by nie
> wystarczyło.
Cześć!
A jak kupuję za 14 zł za kilogram, to co dostaję?
Czy ktoś wie, gdzie w Katowicach lub Tychach można kupić
wołowinę rasy "Limousine" lub "Charolais", ewentualnie
"Hereford?
Pozdrowienia. Krzysztof.
|