Data: 2007-02-19 20:37:01
Temat: Re: "Wolowina z marchewka na czerwono" - kto zna przepis?
Od: "anatol" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 19 Lut, 20:02, h...@g...pl wrote:
Nie wiem czy to ten przepis, Ja posiadam taki:
Wołowina na ostro z marchewką
500 gramów poledwicy wołowej
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki domowego przecieru pomidorowego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 - 4 łyżki oleju sojowego
3 łyżki selera utartego na grubej tarce
1 łyżka smalcu lub świeżego sadła wieprzowego
3 - 4 średniej wielkości marchewki
Mięso pokroić w kostki jednakowej wielkości, np. 3x3 centymetry,
wymieszać z sosem sojowym, przecierem pomidorowym, papryką, cukrem, i
łyżką oleju i odstawić przynajmniej na 30 minut.
Marchew i seler zetrzeć po oczyszczeniu na grubej tarce.
Na żeliwnej patelni doprowadzić do wrzenia 2 łyżki oleju, wrzucić
wołowinę.
Smażyć kilka minut na średnim ogniu, zmniejszyć ogień i smażyć nadal
aż cały płyn wyparuje.
Do mięsa dodać smalec, warzywa, dokładnie wymieszać i znowu smażyć
kilka minut, cały czas mieszając.
Podawać na ogrzanym półmisku ze smażonym ryżem lub makaronem.
Pozdrawiam Janusz
|