Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wrocilam
Date: Mon, 29 Oct 2001 07:32:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <1f210wj.1fugr6y1ersbgwN%wlos@tele.com.pl>
References: <9rhvcc$km2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq21.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004337156 11950 217.99.0.21 (29 Oct 2001 06:32:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Oct 2001 06:32:36 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77271
Ukryj nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> Swoja droga ciekawe czy poza
> Krakowem znane jest takie ciastko zwane nugat ale z tym wlasciwym nugatem z
> orzechow laskowych nie majace nic wspolnego; mianowicie pomiedzy dwoma
> wafelkami znajduje sie przerazliwie slodka ciagnaca masa z bialek ubitych z
> miodem z dodatkiem siekanych orzechow wloskich i rodzynek?
Co nazywasz tradycyjnym nugatem? Przerazliwie slodka masa z bialek z
miodem jest przeciez podstawowym skladnikiem kazdego nugatu.
Nugat robiony jest z orzechow wloskich i masy z bialek i miodu od czasow
rzymskich, kiedy nazywano go "nucatum". Podobnie we Francji, gdzie jego
produkcja rozwinela sie w XVI wieku w Marsylii. W polowie XVII wieku w
Montelimar wymyslono nugaty z migdalami. Obecnie robi sie nugaty z
roznymi dodatkami.
Nugat w ogole wystepuje obecnie w wielu odmianach. We samej Francji
istnieje przynajmniej kilka podstawowych odmian. Ogolnie rzecz biorac
francuskie nugaty sa twarde, natomiast nugat miekki, z wieksza iloscia
bialka, umieszczony miedzy dwoma wafelkami to specjalnosc polska
wywodzaca sie z Galicji.
Wladyslaw
|