Data: 2001-10-29 06:32:31
Temat: Re: Wrocilam
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> Swoja droga ciekawe czy poza
> Krakowem znane jest takie ciastko zwane nugat ale z tym wlasciwym nugatem z
> orzechow laskowych nie majace nic wspolnego; mianowicie pomiedzy dwoma
> wafelkami znajduje sie przerazliwie slodka ciagnaca masa z bialek ubitych z
> miodem z dodatkiem siekanych orzechow wloskich i rodzynek?
Co nazywasz tradycyjnym nugatem? Przerazliwie slodka masa z bialek z
miodem jest przeciez podstawowym skladnikiem kazdego nugatu.
Nugat robiony jest z orzechow wloskich i masy z bialek i miodu od czasow
rzymskich, kiedy nazywano go "nucatum". Podobnie we Francji, gdzie jego
produkcja rozwinela sie w XVI wieku w Marsylii. W polowie XVII wieku w
Montelimar wymyslono nugaty z migdalami. Obecnie robi sie nugaty z
roznymi dodatkami.
Nugat w ogole wystepuje obecnie w wielu odmianach. We samej Francji
istnieje przynajmniej kilka podstawowych odmian. Ogolnie rzecz biorac
francuskie nugaty sa twarde, natomiast nugat miekki, z wieksza iloscia
bialka, umieszczony miedzy dwoma wafelkami to specjalnosc polska
wywodzaca sie z Galicji.
Wladyslaw
|