Data: 2001-10-29 12:43:36
Temat: Re: Wrocilam
Od: "Basia Jarosik" <b...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
To wszystko, co piszecie o nugacie brzmi OOOOGROMNIE zachecajaco. Moze by
tak jakis konkretniejszy przepisik dla ignoranta, co zawsze wafelki
przekladal tylko masa z kakao, cukru i mleka...???
Prosze, prosze (i lapkami macham)
(Mam jeszcze paczke wafekow w "poczekalni")
Pozdr. - Basia
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1f210wj.1fugr6y1ersbgwN%wlos@tele.com.pl...
> Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Swoja droga ciekawe czy poza
> > Krakowem znane jest takie ciastko zwane nugat ale z tym wlasciwym
nugatem z
> > orzechow laskowych nie majace nic wspolnego; mianowicie pomiedzy dwoma
> > wafelkami znajduje sie przerazliwie slodka ciagnaca masa z bialek
ubitych z
> > miodem z dodatkiem siekanych orzechow wloskich i rodzynek?
>
> Co nazywasz tradycyjnym nugatem? Przerazliwie slodka masa z bialek z
> miodem jest przeciez podstawowym skladnikiem kazdego nugatu.
>
> Nugat robiony jest z orzechow wloskich i masy z bialek i miodu od czasow
> rzymskich, kiedy nazywano go "nucatum". Podobnie we Francji, gdzie jego
> produkcja rozwinela sie w XVI wieku w Marsylii. W polowie XVII wieku w
> Montelimar wymyslono nugaty z migdalami. Obecnie robi sie nugaty z
> roznymi dodatkami.
>
> Nugat w ogole wystepuje obecnie w wielu odmianach. We samej Francji
> istnieje przynajmniej kilka podstawowych odmian. Ogolnie rzecz biorac
> francuskie nugaty sa twarde, natomiast nugat miekki, z wieksza iloscia
> bialka, umieszczony miedzy dwoma wafelkami to specjalnosc polska
> wywodzaca sie z Galicji.
>
> Wladyslaw
|