Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia Jarosik" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wrocilam
Date: Mon, 29 Oct 2001 13:43:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 38
Message-ID: <9rjiu3$245$1@news.tpi.pl>
References: <9rhvcc$km2$1@news.tpi.pl> <1f210wj.1fugr6y1ersbgwN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pe19.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004359427 2181 213.76.28.19 (29 Oct 2001 12:43:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Oct 2001 12:43:47 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77362
Ukryj nagłówki
To wszystko, co piszecie o nugacie brzmi OOOOGROMNIE zachecajaco. Moze by
tak jakis konkretniejszy przepisik dla ignoranta, co zawsze wafelki
przekladal tylko masa z kakao, cukru i mleka...???
Prosze, prosze (i lapkami macham)
(Mam jeszcze paczke wafekow w "poczekalni")
Pozdr. - Basia
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1f210wj.1fugr6y1ersbgwN%wlos@tele.com.pl...
> Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Swoja droga ciekawe czy poza
> > Krakowem znane jest takie ciastko zwane nugat ale z tym wlasciwym
nugatem z
> > orzechow laskowych nie majace nic wspolnego; mianowicie pomiedzy dwoma
> > wafelkami znajduje sie przerazliwie slodka ciagnaca masa z bialek
ubitych z
> > miodem z dodatkiem siekanych orzechow wloskich i rodzynek?
>
> Co nazywasz tradycyjnym nugatem? Przerazliwie slodka masa z bialek z
> miodem jest przeciez podstawowym skladnikiem kazdego nugatu.
>
> Nugat robiony jest z orzechow wloskich i masy z bialek i miodu od czasow
> rzymskich, kiedy nazywano go "nucatum". Podobnie we Francji, gdzie jego
> produkcja rozwinela sie w XVI wieku w Marsylii. W polowie XVII wieku w
> Montelimar wymyslono nugaty z migdalami. Obecnie robi sie nugaty z
> roznymi dodatkami.
>
> Nugat w ogole wystepuje obecnie w wielu odmianach. We samej Francji
> istnieje przynajmniej kilka podstawowych odmian. Ogolnie rzecz biorac
> francuskie nugaty sa twarde, natomiast nugat miekki, z wieksza iloscia
> bialka, umieszczony miedzy dwoma wafelkami to specjalnosc polska
> wywodzaca sie z Galicji.
>
> Wladyslaw
|