Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wurzol rot
Date: Tue, 27 Jul 2004 09:49:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <ce51j4$rd0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ce3p21$b79$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ce3qqn$mmo$1@news.dialog.net.pl> <ce3rm3$1t$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chc71.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1090914724 28064 83.31.0.71 (27 Jul 2004 07:52:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jul 2004 07:52:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208961
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-C08B5D.23171526072004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <ce3rm3$1t$1@nemesis.news.tpi.pl>, "XX" <X...@i...net.pl>
> wrote:
>
> > olej z przyprawami
>
> Właśnie. Würz öl. Olej z przyprawami korzennymi. Rot bo czerwony. Olej
> można na czerowno zabarwić np. papryką. Jak domyślam się chodzi w tym
> przypadku jednak o jakieś fabryczne smarowidło do mięsa na grill
> nadające czerwony kolor. Jednak chyba nie "bejca", bo w polskiej
> terminologii kulinarnej bejca to tyle co marynata. Czerwony kolor mięsa
> osiąga się dzięki dodaniu do marynaty saletry, jednak tu jak myślę
> chodzi o zabarwienie mięsa na czerwono po wierzchu. Tyle co
> wyspekulowałem z mętnych informacji podanych przez pytającego. Może
> rozetrzeć olej z wodorotlenkiem żelaza? ;-)
Wszystko to się zgadza, a jedynym składnikiem naturalnym Würzöl rot (drogi
Władysławie, wstyd doprawdy pisać coś takiego oddzielnie! Naprawdę
należałoby najpierw sprawdzić, zamiast wprowadzać grupowiczów w błąd), który
może barwic o tyle o ile na czerwono jest papryka.
Pozdrawiam, Agata
|