Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wypiek chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wypiek chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-01-11 11:53:39

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkb107$l95$1@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Dajcie jakiś przepis na chleb np graham, albo żytni ciemny.
>> I jak to wypiec w piekarniku?
>
> Ja korzystam z przepisów z tej stronki. Jest kilka interesujacych razowców
> żytnich.
> http://chleb.info.pl/


Dzięki. Poczytałem trochę.
Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
takiego gęstego ciasta?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-01-11 12:45:26

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Mrqs" <m...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...

>To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).

>Powodzenia w początkach, marsjańskie...

Dzieki za przepis.

Po prawdzie nie zdazylem go zastosowac ale to chwilowo tylko - na pewno
sprobuje.

Premierowy chleb wyszedl i nie wyszedl. Wyszedl, bo jest chlebem, da sie
zjesc. Ale ma taki zapach i posmak jakis... uzylem drozdze piekarskie
(takie kostki) i mam wrazenie, ze czuc te drozdze zarowno w zapachu jak i w
smaku tego chleba.

Chleb robilem wg przepisu z ksiazeczki dostarczonej z automatem. Chleb
"wiejski" - nic szczegolnego - woda, sol, cukier, maka pszenna i zytnia,
drozdze.

W sumie to fajna zabawa, teraz robie chleb bialy tylko na mace pszennej
(chlebowej).
Faktycznie w Carrefourze w budce z "ekologiczna" zywnoscia mozna dostac
rozne maki - zytnie, orkiszowe i pszenne "chlebowe" itd.
Ale tez czuje zapach z automatu i tez jest taki jakis.... trudno to okreslic
ale niezbyt mi "pasuje". Jakby drozdzami jechalo.

Nie sadze zebym dal za duzo drozdzy, bo chleb nie urosl jakos imponujaco
(2/3 formy) chleb 750g.

Mrqs

PS. Nie musze chyba dodawac, ze moje doswiadczenie kuchenne jest rowne
zero....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-01-11 14:46:50

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Sty, 13:45, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> "Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
>
> news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>
> >To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).
> >Powodzenia w początkach, marsjańskie...
>
> Dzieki za przepis.
>
> Po prawdzie nie zdazylem go zastosowac ale to chwilowo tylko - na pewno
> sprobuje.
>
> Premierowy chleb wyszedl i nie wyszedl. Wyszedl, bo jest chlebem, da sie
> zjesc. Ale ma taki zapach i posmak jakis...  uzylem drozdze piekarskie
> (takie kostki) i mam wrazenie, ze czuc te drozdze zarowno w zapachu jak i w
> smaku tego chleba.
>
> Chleb robilem wg przepisu z ksiazeczki dostarczonej z automatem. Chleb
> "wiejski" - nic szczegolnego - woda, sol, cukier, maka pszenna i zytnia,
> drozdze.
>
> W sumie to fajna zabawa, teraz robie chleb bialy tylko na mace pszennej
> (chlebowej).
> Faktycznie w Carrefourze w budce z "ekologiczna" zywnoscia mozna dostac
> rozne maki - zytnie, orkiszowe i pszenne "chlebowe" itd.
> Ale tez czuje zapach z automatu i tez jest taki jakis.... trudno to okreslic
> ale niezbyt mi "pasuje". Jakby drozdzami jechalo.
>
> Nie sadze zebym dal za duzo drozdzy, bo chleb nie urosl jakos imponujaco
> (2/3 formy) chleb 750g.
>
> Mrqs
>
> PS. Nie musze chyba dodawac, ze moje doswiadczenie kuchenne jest rowne
> zero....

Jak większości, kiedy mieli (miały) pierwsze spotkanie z automatem.
Oczywiście, ze zapach chleba jest inny, niz sklepowy - nie ma tamtych
"ulepszaczy" węglanu sodu, witaminy C czy pleśni przyspieszających
rośnięcie. Są tylko drożdże. W/g mojego przepisu trzeba na początku
nadzorować wypiek od sygnału końca wyrabiania, do rozpoczęcia wypieku
(mniej więcej na godzinę przed końcem) - a gdy będzie sygnał końca
pozostawić chleb przez pół godziny w piekarniku, potem wyjąć, a
piekarnik wyłączyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-01-11 18:07:00

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Mrqs" <m...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
news:6fe4ba3e-f7e6-4d34-a65c-af2ccc56d881@v5g2000prm
.googlegroups.com...
On 11 Sty, 13:45, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> "Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
>
> news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>


Jak większości, kiedy mieli (miały) pierwsze spotkanie z automatem.
Oczywiście, ze zapach chleba jest inny, niz sklepowy - nie ma tamtych
"ulepszaczy" węglanu sodu, witaminy C czy pleśni przyspieszających
rośnięcie. Są tylko drożdże. W/g mojego przepisu trzeba na początku
nadzorować wypiek od sygnału końca wyrabiania, do rozpoczęcia wypieku
(mniej więcej na godzinę przed końcem) - a gdy będzie sygnał końca
pozostawić chleb przez pół godziny w piekarniku, potem wyjąć, a
piekarnik wyłączyć.


Drugi chlebek - pychota :). To jednak nie drozdze ale pewnie zytnia maka.
Drugi chleb to sama maka pszenna i jest przedobry :)

Troche potrenuje latwych przepisow a pozniej zabiore sie za rozne wynalazki
:) Juz sie ciesze.

Mrqs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-01-11 19:48:52

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:

> Dzięki. Poczytałem trochę.
> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to
> mieszania takiego gęstego ciasta?

Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.

Pozdrawiam
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-01-12 12:15:05

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkdbn0$f8n$2@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>
>> Dzięki. Poczytałem trochę.
>> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
>> takiego gęstego ciasta?
>
> Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.


Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
Sprawdziłem ceny urządzeń do zarabiania ciężkiego ciasta i jest tak:
Kitchen Aid Artisan od 1600 zł - za drogo, żeby tylko spróbować kilka
chlebków.
Kenwood, Bosch itp 500-800 zł najtańsze modele, ale ponoć słabe, zostawiają
nierozrobione ciasto itp.
Zelmer za 500 zł - jedni chwalą a inni narzekają że chińskie plastikowe i
się zaraz rozlatuje.

Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
wiertarki.
:-)

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-01-12 12:26:51

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Sty, 13:15, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> wiadomościnews:gkdbn0$f8n$2@node1.news.atman.pl...
>
> > Jan Werbiński pisze:
>
> >> Dzięki. Poczytałem trochę.
> >> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
> >> takiego gęstego ciasta?
>
> > Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.
>
> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
> Sprawdziłem ceny urządzeń do zarabiania ciężkiego ciasta i jest tak:
> Kitchen Aid Artisan od 1600 zł - za drogo, żeby tylko spróbować kilka
> chlebków.
> Kenwood, Bosch itp 500-800 zł najtańsze modele, ale ponoć słabe, zostawiają
> nierozrobione ciasto itp.
> Zelmer za 500 zł - jedni chwalą a inni narzekają że chińskie plastikowe i
> się zaraz rozlatuje.
>
> Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
> wiertarki.
> :-)
>
> --
> Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/

Na Allegro można nowe za 50zł kupić.
A ręcznie nie łaska?
A gdzie diabeł (chłop) nie może - tam babinę pośle... pod rozwagę!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-01-12 18:45:57

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 12 Jan 2009 13:15:05 +0100, Jan Werbiński napisał(a):


> Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
> wiertarki.
> :-)

Po co robić mieszak? - są takie gotowe za kilka zł, znajdziesz je w kazdym
sklepie budowlanym.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-01-12 20:05:32

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:

> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?

Tak, przejęzyczenie. Chodziło mi o automat do wypieku chleba. Mam
Moulinexa (kosztował kilka miesięcy temu jakieś 340 zł). Wrzucam
składniki i nastawiam program na wyrabianie chleba, muszę niestety
pomagać trochę maszynie podgarniając czasem ciasto pod mieszadło. W
najbliższym czasie mam nadzieję przerzucić się na Kitchen Aida, bo
akurat razowce u mnie w domu to chleb podstawowy, i potrzebuję lepszej
maszynki do mieszania.

Pozdrawiam
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2009-01-12 21:34:15

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkg11m$1d6$1@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>
>> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
>
> Tak, przejęzyczenie. Chodziło mi o automat do wypieku chleba. Mam
> Moulinexa (kosztował kilka miesięcy temu jakieś 340 zł). Wrzucam składniki
> i nastawiam program na wyrabianie chleba, muszę niestety pomagać trochę
> maszynie podgarniając czasem ciasto pod mieszadło. W najbliższym czasie
> mam nadzieję przerzucić się na Kitchen Aida, bo akurat razowce u mnie w
> domu to chleb podstawowy, i potrzebuję lepszej maszynki do mieszania.


Kitchen Aid w USA z wysyłką i VAT kosztuje 600-1000 zł taniej niż w Polsce.
Nie ma alternatywy? Np Kenwood Chef?
Na poczatek spróbuję chyba ręcznie.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Coś z owocami morza...
Deska do krojenia
co dziś na obiad?
Maile od Bluzgacza
placek drozdżowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »