| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-01-11 11:53:39
Temat: Re: Wypiek chlebaUżytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkb107$l95$1@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Dajcie jakiś przepis na chleb np graham, albo żytni ciemny.
>> I jak to wypiec w piekarniku?
>
> Ja korzystam z przepisów z tej stronki. Jest kilka interesujacych razowców
> żytnich.
> http://chleb.info.pl/
Dzięki. Poczytałem trochę.
Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
takiego gęstego ciasta?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-01-11 12:45:26
Temat: Re: Wypiek chleba
"Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).
>Powodzenia w początkach, marsjańskie...
Dzieki za przepis.
Po prawdzie nie zdazylem go zastosowac ale to chwilowo tylko - na pewno
sprobuje.
Premierowy chleb wyszedl i nie wyszedl. Wyszedl, bo jest chlebem, da sie
zjesc. Ale ma taki zapach i posmak jakis... uzylem drozdze piekarskie
(takie kostki) i mam wrazenie, ze czuc te drozdze zarowno w zapachu jak i w
smaku tego chleba.
Chleb robilem wg przepisu z ksiazeczki dostarczonej z automatem. Chleb
"wiejski" - nic szczegolnego - woda, sol, cukier, maka pszenna i zytnia,
drozdze.
W sumie to fajna zabawa, teraz robie chleb bialy tylko na mace pszennej
(chlebowej).
Faktycznie w Carrefourze w budce z "ekologiczna" zywnoscia mozna dostac
rozne maki - zytnie, orkiszowe i pszenne "chlebowe" itd.
Ale tez czuje zapach z automatu i tez jest taki jakis.... trudno to okreslic
ale niezbyt mi "pasuje". Jakby drozdzami jechalo.
Nie sadze zebym dal za duzo drozdzy, bo chleb nie urosl jakos imponujaco
(2/3 formy) chleb 750g.
Mrqs
PS. Nie musze chyba dodawac, ze moje doswiadczenie kuchenne jest rowne
zero....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-01-11 14:46:50
Temat: Re: Wypiek chlebaOn 11 Sty, 13:45, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> "Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
>
> news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>
> >To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).
> >Powodzenia w początkach, marsjańskie...
>
> Dzieki za przepis.
>
> Po prawdzie nie zdazylem go zastosowac ale to chwilowo tylko - na pewno
> sprobuje.
>
> Premierowy chleb wyszedl i nie wyszedl. Wyszedl, bo jest chlebem, da sie
> zjesc. Ale ma taki zapach i posmak jakis... uzylem drozdze piekarskie
> (takie kostki) i mam wrazenie, ze czuc te drozdze zarowno w zapachu jak i w
> smaku tego chleba.
>
> Chleb robilem wg przepisu z ksiazeczki dostarczonej z automatem. Chleb
> "wiejski" - nic szczegolnego - woda, sol, cukier, maka pszenna i zytnia,
> drozdze.
>
> W sumie to fajna zabawa, teraz robie chleb bialy tylko na mace pszennej
> (chlebowej).
> Faktycznie w Carrefourze w budce z "ekologiczna" zywnoscia mozna dostac
> rozne maki - zytnie, orkiszowe i pszenne "chlebowe" itd.
> Ale tez czuje zapach z automatu i tez jest taki jakis.... trudno to okreslic
> ale niezbyt mi "pasuje". Jakby drozdzami jechalo.
>
> Nie sadze zebym dal za duzo drozdzy, bo chleb nie urosl jakos imponujaco
> (2/3 formy) chleb 750g.
>
> Mrqs
>
> PS. Nie musze chyba dodawac, ze moje doswiadczenie kuchenne jest rowne
> zero....
Jak większości, kiedy mieli (miały) pierwsze spotkanie z automatem.
Oczywiście, ze zapach chleba jest inny, niz sklepowy - nie ma tamtych
"ulepszaczy" węglanu sodu, witaminy C czy pleśni przyspieszających
rośnięcie. Są tylko drożdże. W/g mojego przepisu trzeba na początku
nadzorować wypiek od sygnału końca wyrabiania, do rozpoczęcia wypieku
(mniej więcej na godzinę przed końcem) - a gdy będzie sygnał końca
pozostawić chleb przez pół godziny w piekarniku, potem wyjąć, a
piekarnik wyłączyć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-01-11 18:07:00
Temat: Re: Wypiek chleba
"Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
news:6fe4ba3e-f7e6-4d34-a65c-af2ccc56d881@v5g2000prm
.googlegroups.com...
On 11 Sty, 13:45, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> "Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
>
> news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>
Jak większości, kiedy mieli (miały) pierwsze spotkanie z automatem.
Oczywiście, ze zapach chleba jest inny, niz sklepowy - nie ma tamtych
"ulepszaczy" węglanu sodu, witaminy C czy pleśni przyspieszających
rośnięcie. Są tylko drożdże. W/g mojego przepisu trzeba na początku
nadzorować wypiek od sygnału końca wyrabiania, do rozpoczęcia wypieku
(mniej więcej na godzinę przed końcem) - a gdy będzie sygnał końca
pozostawić chleb przez pół godziny w piekarniku, potem wyjąć, a
piekarnik wyłączyć.
Drugi chlebek - pychota :). To jednak nie drozdze ale pewnie zytnia maka.
Drugi chleb to sama maka pszenna i jest przedobry :)
Troche potrenuje latwych przepisow a pozniej zabiore sie za rozne wynalazki
:) Juz sie ciesze.
Mrqs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-01-11 19:48:52
Temat: Re: Wypiek chlebaJan Werbiński pisze:
> Dzięki. Poczytałem trochę.
> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to
> mieszania takiego gęstego ciasta?
Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-01-12 12:15:05
Temat: Re: Wypiek chlebaUżytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkdbn0$f8n$2@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>
>> Dzięki. Poczytałem trochę.
>> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
>> takiego gęstego ciasta?
>
> Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.
Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
Sprawdziłem ceny urządzeń do zarabiania ciężkiego ciasta i jest tak:
Kitchen Aid Artisan od 1600 zł - za drogo, żeby tylko spróbować kilka
chlebków.
Kenwood, Bosch itp 500-800 zł najtańsze modele, ale ponoć słabe, zostawiają
nierozrobione ciasto itp.
Zelmer za 500 zł - jedni chwalą a inni narzekają że chińskie plastikowe i
się zaraz rozlatuje.
Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
wiertarki.
:-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-01-12 12:26:51
Temat: Re: Wypiek chlebaOn 12 Sty, 13:15, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> wiadomościnews:gkdbn0$f8n$2@node1.news.atman.pl...
>
> > Jan Werbiński pisze:
>
> >> Dzięki. Poczytałem trochę.
> >> Od czego zacząć? Co najłatwiej zrobić, jeżeli nie mam robota to mieszania
> >> takiego gęstego ciasta?
>
> > Ja używam automatu do ciasta. Wszystkie żytnie razowce ciężko się miesza.
>
> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
> Sprawdziłem ceny urządzeń do zarabiania ciężkiego ciasta i jest tak:
> Kitchen Aid Artisan od 1600 zł - za drogo, żeby tylko spróbować kilka
> chlebków.
> Kenwood, Bosch itp 500-800 zł najtańsze modele, ale ponoć słabe, zostawiają
> nierozrobione ciasto itp.
> Zelmer za 500 zł - jedni chwalą a inni narzekają że chińskie plastikowe i
> się zaraz rozlatuje.
>
> Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
> wiertarki.
> :-)
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Na Allegro można nowe za 50zł kupić.
A ręcznie nie łaska?
A gdzie diabeł (chłop) nie może - tam babinę pośle... pod rozwagę!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-01-12 18:45:57
Temat: Re: Wypiek chlebaDnia Mon, 12 Jan 2009 13:15:05 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
> Poradźcie coś, bo na razie to widzę że sobie zrobię mieszak z drutu i użyję
> wiertarki.
> :-)
Po co robić mieszak? - są takie gotowe za kilka zł, znajdziesz je w kazdym
sklepie budowlanym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-01-12 20:05:32
Temat: Re: Wypiek chlebaJan Werbiński pisze:
> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
Tak, przejęzyczenie. Chodziło mi o automat do wypieku chleba. Mam
Moulinexa (kosztował kilka miesięcy temu jakieś 340 zł). Wrzucam
składniki i nastawiam program na wyrabianie chleba, muszę niestety
pomagać trochę maszynie podgarniając czasem ciasto pod mieszadło. W
najbliższym czasie mam nadzieję przerzucić się na Kitchen Aida, bo
akurat razowce u mnie w domu to chleb podstawowy, i potrzebuję lepszej
maszynki do mieszania.
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-01-12 21:34:15
Temat: Re: Wypiek chlebaUżytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkg11m$1d6$1@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>
>> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
>
> Tak, przejęzyczenie. Chodziło mi o automat do wypieku chleba. Mam
> Moulinexa (kosztował kilka miesięcy temu jakieś 340 zł). Wrzucam składniki
> i nastawiam program na wyrabianie chleba, muszę niestety pomagać trochę
> maszynie podgarniając czasem ciasto pod mieszadło. W najbliższym czasie
> mam nadzieję przerzucić się na Kitchen Aida, bo akurat razowce u mnie w
> domu to chleb podstawowy, i potrzebuję lepszej maszynki do mieszania.
Kitchen Aid w USA z wysyłką i VAT kosztuje 600-1000 zł taniej niż w Polsce.
Nie ma alternatywy? Np Kenwood Chef?
Na poczatek spróbuję chyba ręcznie.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |