Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!v5g2000prm.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wypiek chleba
Date: Sun, 11 Jan 2009 06:46:50 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 50
Message-ID: <6...@v...googlegroups.com>
References: <4967ae3e$0$29431$f69f905@mamut2.aster.pl>
<e...@n...googlegroups.com>
<4969e9ed$0$29365$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.239.22
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1231685210 8696 127.0.0.1 (11 Jan 2009 14:46:50 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jan 2009 14:46:50 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: v5g2000prm.googlegroups.com; posting-host=83.6.239.22;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:318923
Ukryj nagłówki
On 11 Sty, 13:45, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> "Panslavista" <p...@g...com> wrote in message
>
> news:e90604f6-ca44-4aeb-8d73-6d6550811599@n21g2000vb
a.googlegroups.com...
>
> >To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).
> >Powodzenia w początkach, marsjańskie...
>
> Dzieki za przepis.
>
> Po prawdzie nie zdazylem go zastosowac ale to chwilowo tylko - na pewno
> sprobuje.
>
> Premierowy chleb wyszedl i nie wyszedl. Wyszedl, bo jest chlebem, da sie
> zjesc. Ale ma taki zapach i posmak jakis... uzylem drozdze piekarskie
> (takie kostki) i mam wrazenie, ze czuc te drozdze zarowno w zapachu jak i w
> smaku tego chleba.
>
> Chleb robilem wg przepisu z ksiazeczki dostarczonej z automatem. Chleb
> "wiejski" - nic szczegolnego - woda, sol, cukier, maka pszenna i zytnia,
> drozdze.
>
> W sumie to fajna zabawa, teraz robie chleb bialy tylko na mace pszennej
> (chlebowej).
> Faktycznie w Carrefourze w budce z "ekologiczna" zywnoscia mozna dostac
> rozne maki - zytnie, orkiszowe i pszenne "chlebowe" itd.
> Ale tez czuje zapach z automatu i tez jest taki jakis.... trudno to okreslic
> ale niezbyt mi "pasuje". Jakby drozdzami jechalo.
>
> Nie sadze zebym dal za duzo drozdzy, bo chleb nie urosl jakos imponujaco
> (2/3 formy) chleb 750g.
>
> Mrqs
>
> PS. Nie musze chyba dodawac, ze moje doswiadczenie kuchenne jest rowne
> zero....
Jak większości, kiedy mieli (miały) pierwsze spotkanie z automatem.
Oczywiście, ze zapach chleba jest inny, niz sklepowy - nie ma tamtych
"ulepszaczy" węglanu sodu, witaminy C czy pleśni przyspieszających
rośnięcie. Są tylko drożdże. W/g mojego przepisu trzeba na początku
nadzorować wypiek od sygnału końca wyrabiania, do rozpoczęcia wypieku
(mniej więcej na godzinę przed końcem) - a gdy będzie sygnał końca
pozostawić chleb przez pół godziny w piekarniku, potem wyjąć, a
piekarnik wyłączyć.
|