Data: 2009-01-19 15:05:49
Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 19 Jan 2009 15:32:30 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomości news:gkirm2
>> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej, drugi
>> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
>> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
>> jednak mizerne bąbelki.
>> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
>
> Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
> chrupiąca, tylko matowa.
Jeśli chcesz mieć błyszczącą, chrupiącą skórkę na chlebie, to weź
spryskiwacz z lekko osoloną wodą i spryskaj powierzchnię chleba w formie,
kiedy już upieczony, ale w piekarniku - tzn. wysuń, spryskaj i wsuń jeszcze
na chwilę, zamykając piekarnik.
Jeśli chleb po wyjęciu jest blady, a masz pewność, że jest dostatecznie
wypieczony, natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj dokładnie
powierzchnię chleba skórką/kawałkiem słoniny. Stary sposób wiejskich
gospodyń.
|