Data: 2009-01-19 14:32:30
Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Jan Werbiński <j...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gkirm2
> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej, drugi
> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
> jednak mizerne bąbelki.
> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
chrupiąca, tylko matowa. 50% żytni. Jest bardzo syty, nie da się zjeść zbyt
wiele na raz.
Przedtem były bagietki - pychotka. Chrupiące i wogóle miodzio.
Niestety ręczne mieszanie ciasta, to męczarnia. Ręce bolą i wszystko się
lepi, błeee. Mój zamówiony KA jest w tej chwili jeszcze gdzieś na środku
Atlantyku.
Polecam wszystkim spróbować własnego wypieku.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|