Data: 2009-01-20 08:35:48
Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1vyug0xff4o0x$.hwlmf35h05v8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 19 Jan 2009 15:32:30 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
>> wiadomości news:gkirm2
>>> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej,
>>> drugi
>>> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
>>> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
>>> jednak mizerne bąbelki.
>>> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
>>
>> Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
>> chrupiąca, tylko matowa.
>
> Jeśli chcesz mieć błyszczącą, chrupiącą skórkę na chlebie, to weź
> spryskiwacz z lekko osoloną wodą i spryskaj powierzchnię chleba w formie,
> kiedy już upieczony, ale w piekarniku - tzn. wysuń, spryskaj i wsuń
> jeszcze
> na chwilę, zamykając piekarnik.
>
> Jeśli chleb po wyjęciu jest blady, a masz pewność, że jest dostatecznie
> wypieczony, natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj dokładnie
> powierzchnię chleba skórką/kawałkiem słoniny. Stary sposób wiejskich
> gospodyń.
Jak dla mnie to smarowac bialkiem... Byc moze Twoje sposoby rowniez zdaja
egzamin, ale...
|