Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!c74g2000cwc.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wysyp truskawek...
Date: 22 Jun 2006 10:13:58 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 63
Message-ID: <1...@c...googlegroups.com>
References: <682b9$449abd01$57cfe9b8$1864@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.207.85
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1150996443 19613 127.0.0.1 (22 Jun 2006 17:14:03 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jun 2006 17:14:03 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <682b9$449abd01$57cfe9b8$1864@news.chello.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: c74g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=83.28.207.85;
posting-account=IAthnwwAAACAxZdSAVcq9VpTtMLdxd0K
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271511
Ukryj nagłówki
weni napisał(a):
> a co jeszcze proponujecie.
> Moze jakies ciasto...alboco
Sernik na zimno , ale nie z jakiegoś gotowego sera , lecz wyższa
szkoła jazdy - serek własnorecznie przygotowany ( lepszy niż
mascarpone !!!!!!!!!!!!!! ) :
Produkty :
masa - 1 l mleka pełnego , 1 l śmietany porządnej , 2 jaja , cukier
, cukier waniliowy , 1 kostka masła prawdziwego ;
biszkopt - 2 jaja i wszystko jak do biszkoptu
1 galaretka truskawkowa na wierzch
truskawki piękne na wierzch i mniej piękne do środka - ale dojrzałe
- w sumie ok. 1 kg oczyszczonych .
1 dzień po południu :
Mleko zagotować , śmietanę zmiksować z jajami na jednorodną masę
, wlać do gotującego się mleka - mieszając cały cas , po wlaniu
wszystkiego odstawić garnek z ognia - nie gotować dalej , bo będą
twarde grudy . Odstawić do wystudzenia - najlepiej w komorze zlewu
wypełnionej zimną ( zmieniać ! ) wodą . Jak będzie zimne i twaróg
podpłynie cały na wierzch - ostrożnie zebrać go szumówką na
gęste sito , przykryć by nie łapał zapachów i na noc do lodówki-
do dokładnego odcedzenia .
2 dzień :
Upiec biszkopt z 2 jaj . Ostudzić . Jeśli ma ponad 2 cm grubości -
scienkosić go nożem .
Twaróg wyjąć z lodówki wraz z kostką masła . Poczekac , aż
wszystko osiągnie pokojową temperaturę i masło będzie miękkie ,
wmieszać do sera cukier i cukier waniliowy oraz masło , miksowac
chwilę , az powstanie gładka masa i cukier się rozpuści .
Na biszkopt wyłozyć połowę masy , poukładać brzydsze truskawki
tak , aby były między nimi minimalne odległości , ale jednak .
Nałożyć metodą murarską ( chlastową z góry na dół ) drugą
połowę masy , docisnąć łyżką , aby weszła między truskawki i
je przykryła .
Wyrównac powierzchnię . Powciskać ładne truskawki w powierzchnie
sera , aby wystawały równo . Włozyć do lodówki , aby stężało -
ok. 2 godziny .
Przez ten czas przygotować galaretkę i ostudzić do temp. pokojowej -
może być nawet lekko teżejąca , ale płynna . W tym stadium wylać
ją na wierzch sernika i do lodówki , zastyga bardzo szybko , bo
sernik już jest bardzo zimny .
W SEZONIE TRUSKAWKOWYM MOJA RODZINA NIE MYŚLI O INNYCH CIASTACH I
ATRAKCJACH - polecam ten sernik . On tylko "brzmi" zwyczajnie , ale
smak i wygląd to ma ... Ach !
Zwłaszcza po przekrojeniu efekt jest naprawdę śliczny i smakowity .
|