Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "busek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wyżywić obóz
Date: Mon, 11 Jun 2001 20:03:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <9g3dr3$b71$1@news.tpi.pl>
References: <9g2f84$6jf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm236.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 992295587 11489 213.76.108.236 (11 Jun 2001 21:39:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jun 2001 21:39:47 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54599
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bogdan Drogosz" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9g2f84$6jf$1@news.tpi.pl...
> W sierpniu będę prowadzić kuchnię na obozie harcerskim, wrobiono mnie
trochę
> w to. Luuuudzie pomóżcie czym te dzieciaki karmić i jakich trzymać się
> proporcji dla 70 osób? Największa liczba wykarmianych przeze mnie osób to
> 20, ratunku czy ja dam radę z tą 70?
> Ulitujcie się dobrzy ludzie i pomóżcie mi. Może jakieś przepisy, porady co
> im dawać itp.
Witam serdecznie
przede wszystkim nie napisałeś czy ty masz osobiście gotować,m czy masz być
odpowiedzialny za całą organizację (jadłospis, zaopatrzenie itp.)
kolejna sprawa to warunki w jakich ma byc to robione, podejrzeam ze jakas
murowana kuchnia na drzewo itp, sprawa kolejna i jedna z wazniejszych to
zaopatrzenie w wode
co do przepisow sprawa jest dosyc problematyczna poniewaz jak sie domyslam
przedzial wiekowy dzieci jest-11-15 lat i sprawa nie do konca wyglada jak w
przypadku doroslych, ponieważ w przypadku dzieci a w szczegolnosci zywienia
zbiorowego musza zostac zachowane pewne warunki:
-nie mozna liczyc na rzeczy zebrane przez dzieci moga one wylacznie stanowic
niezaplanowany dodatek (np jagody poziomki itp)
-dieta musi byc lekkostrawna, bogata w witaminy i skladniki mineralne(nalezy
pamietac o tym ze okres wakacji dla wiekszosci dzieci jest okresowm
wzmozonego wzrostu)
-jadlospis muzi bys urozmaicony i lubiany przez dzieci, a jak wiadomo dzieci
maja najczesciej odmienne preferencje kulinarne niz dorosli
-musisz uwzgednic mozliwosciwykonania i podania na raz takiej ilosci potraw,
aczkolwiek 70 osob to nie jest duza ilosc i mozna sobie w zupelnosci z nia
poradzic w warunkach polowych
-bardzo wazna sprawa , z kazdego posilku musisz pobierac probki jedzenia i
trzymac je przez 36 godzin w niskiej temperaturze
-potrawy moga sie powtorzyc maks 2 razy (w szcegolnych przypadkach 3, np
takim przypadkiem jest zupa pomidorowa, nie znam zadnego dziecka co nie lubi
tej zupy)
dobrym pomyslem jest udanie sie do jakiejs szkoly gastronomicznej , w lodzi
powinna sie jakas znalezc i tam ci na pewno pomoga,
nie za bardzo moge naweet obiecac bo ostatnio nie wiem co to jest wolny czas
, ale moze uda mi sie gdzies wygrzebac w moim archiwum przyklady takich
diet wlasnie dla takiej grupy wiekowej.
vbede to wiedzial cos okolo soboty
pozdrawiam busek
|