Data: 2011-01-12 19:14:31
Temat: Re: Z czego piecze się chleb?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 11 Jan 2011 10:30:42 +0100, Marek napisał(a):
> No i tu dowiaduję się, że zakwas to mieszanina wody, mąki i czasu. Czyli
> otrzymamy kwaśne ciasto (o ile ciastem nazywa się mąka + woda).
Zakwas to dosyć ciekła mieszanina wody, mąki, czasu i... kwasu mlekowego,
który powstaje dzięki działalności odpowiednich bakterii w odpowiednim
czasie i temperaturze.
Nie musisz pozostawiac ciasta z poprzedniego wypieku, wystarczy zaszczepić
świeżą porcję mąki i wody bakteriami mlekowymi (osad z dna butelki z
niepasteryzowanym żurkiem, parę łyżek mleka zsiadłego, biały osad z dna
słoja z DOMOWYMI ogórkami kiszonymi) i dać spokojnie ukisnąć. W zakwasie
aktywność balterii stopniowo spada na skutek osiągnięcia granicznej ilości
kwasu mlekowego.
Dlatego...
...zaczyn to zakwas z dodaną NOWĄ porcją mąki dla świeżego namnożenia
bakterii, przed dodaniem do pozostałej mąki w celu uzyskania DOCELOWEGO
ciasta CHLEBOWEGO.
|