Data: 2010-08-15 20:29:43
Temat: Re: Z czym kapary?
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Grumens" <> wrote in message
news:19omjss3qbv5f$.dlg@dobrze.zarlo.i.zdechlo...
| Witam,
| Zostały mi 2 słoiczki kaparów marynowanych. Proszę o propozycję, z czym
| można je spożyć?
<...>
Do sosu pomidorowo-tuńczykowego do makaronu (przepis wieki temu podawał Kot,
oryginał jest w archiwum):
Na patelnię odcedzić olej z puszki z tuńczkiem, cebulę w drobną kostkę,
czosnek także, zeszklić, dodać marynowane kapary i pomidory z puszki,
doprawić solą, pieprzem, bazylią, zagotować, dodać tuńczyka i podgrzać.
Koniec. Zamiast tuńczyka w oleju można brać w sosie własnym, wtedy cebulę i
czosnek szkllimy na oliwie. Ale z tuńczykiem w oleju jest dużo smaczniejsze,
więc nie polecam zamiany. Różnica w ilości kalorii jest minimalna, więc
szkoda smaku.
Do ryby smażono-duszonej (bardzo łądne kolorowe danie):
Na oliwie (przyzwoita ilość) na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku,
podgrzewamy posiekany czosnek, ostrą papryczkę i duuużo pietruszki, gdy juz
oliwa przejdzie smakiem i zapachem, krótko smażymy w niej kawałki ryby
(gatunek w zasadzie obojętny, ale lepsza jest jakaś biała), dodajemy pieprz
i kilka łyżek marynowane kaparów i trochę (1-2-3 łyżki) marynaty z kaparów,
dusimy 2-3 minuty. Gotowe. Nie solimy, bo kapary są dość słone. Jako
wariant: wodę z kaparów można zamienić też sokiem z cytryny.
Bożena.
|