Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.inte
ria.pl!not-for-mail
From: wolim <n...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zabarwiony garnek emaliowany :(
Date: Sun, 15 Jan 2012 13:54:05 +0100
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 47
Message-ID: <jeui9e$b3c$1@usenet.news.interia.pl>
References: <jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl>
<4f0b6761$0$1460$65785112@news.neostrada.pl>
<4f0c12e2$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
<jeh6sn$hoh$1@mx1.internetia.pl>
<4zwawltnjd3b$.df9r5c5fjpdk$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 217.96.80.250.telemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1326632046 11372 217.96.80.250 (15 Jan 2012 12:54:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Jan 2012 12:54:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0) Gecko/20111105 Thunderbird/8.0
In-Reply-To: <4zwawltnjd3b$.df9r5c5fjpdk$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341011
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-10 21:39, XL pisze:
> Dnia Tue, 10 Jan 2012 12:18:59 +0100, michalek napisał(a):
>
>> Użytkownik "jerzy.n"<b...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:4f0c12e2$0$1212$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "jerzy.n"<b...@g...com> napisał w wiadomości
>>> news:4f0b6761$0$1460$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Yarael Poof"<m...@p...onet.pl> napisał
>>>> w wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
>>>>> Dzień dobry.
>>>>> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
>>>>> prowansalskich do wody.
>>> Te ziemniaki z ziołami prowansalskimi to poważne ?
>>
>>
>> Nie wiem jak w czasie gotowania, ale przy odsmażaniu na patelni
>> (tak, żeby były takie przyrumienione plasterki) prawie zawsze daję rozmaryn
>> albo właśnie zestaw prowansalski.
>>
>> M
>
> A jatylko czosnek i masło. P Y C H A.
Ja w ogóle unikam jakichś wymyślnych ziół, czy przypraw. Na ogół tylko
sól i pieprz plus liść laurowy i ziele angielskie. Lubię jak ziemniaki
mają smak ziemniaków, mięso smak mięsa, a ryba - ryby. Zioła, zwłaszcza
dodawane "z czapy", tzn. "byle tylko dodać coś dziwnego w smaku", z
reguły psują oryginalny smak potrawy. Oczywiście są wyjątki, np. gałka
muszkatołowa w pasztecie, czy majeranek w żurku, ale te przyprawy
stanowią właściwie często podstawowy i niepomijalny składnik potrawy,
stanowiący o jego specyficznym smaku.
Niektórzy całkowicie przesadzają z dodawaniem wszelkiej maści ziół i
przypraw. Mam znajomą, która, na przykład, do "rosołu" daje imbir.
Napisałem w cudzysłowie, bo tej zupy już raczej rosołem nazwać nie można
- imbir całkowicie zmienia jego smak. Są ludzie, którzy nawet do
tradycyjnego schabowego sypią jakieś wymyślne przyprawy, przez co nie
smakuje jak schabowy, tylko coś dziwnego w panierce...
Generalnie wychodzę z założenia, że nie sztuką jest dosypać dziwnych
ziół dla smaku. Dużo trudniej wydobyć z potrawy smak poprzez chociażby
odpowiednią obróbkę cieplną.
Pozdrawiam,
MW
|