Data: 2012-01-15 12:54:05
Temat: Re: Zabarwiony garnek emaliowany :(
Od: wolim <n...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-01-10 21:39, XL pisze:
> Dnia Tue, 10 Jan 2012 12:18:59 +0100, michalek napisał(a):
>
>> Użytkownik "jerzy.n"<b...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:4f0c12e2$0$1212$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "jerzy.n"<b...@g...com> napisał w wiadomości
>>> news:4f0b6761$0$1460$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Yarael Poof"<m...@p...onet.pl> napisał
>>>> w wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
>>>>> Dzień dobry.
>>>>> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
>>>>> prowansalskich do wody.
>>> Te ziemniaki z ziołami prowansalskimi to poważne ?
>>
>>
>> Nie wiem jak w czasie gotowania, ale przy odsmażaniu na patelni
>> (tak, żeby były takie przyrumienione plasterki) prawie zawsze daję rozmaryn
>> albo właśnie zestaw prowansalski.
>>
>> M
>
> A jatylko czosnek i masło. P Y C H A.
Ja w ogóle unikam jakichś wymyślnych ziół, czy przypraw. Na ogół tylko
sól i pieprz plus liść laurowy i ziele angielskie. Lubię jak ziemniaki
mają smak ziemniaków, mięso smak mięsa, a ryba - ryby. Zioła, zwłaszcza
dodawane "z czapy", tzn. "byle tylko dodać coś dziwnego w smaku", z
reguły psują oryginalny smak potrawy. Oczywiście są wyjątki, np. gałka
muszkatołowa w pasztecie, czy majeranek w żurku, ale te przyprawy
stanowią właściwie często podstawowy i niepomijalny składnik potrawy,
stanowiący o jego specyficznym smaku.
Niektórzy całkowicie przesadzają z dodawaniem wszelkiej maści ziół i
przypraw. Mam znajomą, która, na przykład, do "rosołu" daje imbir.
Napisałem w cudzysłowie, bo tej zupy już raczej rosołem nazwać nie można
- imbir całkowicie zmienia jego smak. Są ludzie, którzy nawet do
tradycyjnego schabowego sypią jakieś wymyślne przyprawy, przez co nie
smakuje jak schabowy, tylko coś dziwnego w panierce...
Generalnie wychodzę z założenia, że nie sztuką jest dosypać dziwnych
ziół dla smaku. Dużo trudniej wydobyć z potrawy smak poprzez chociażby
odpowiednią obróbkę cieplną.
Pozdrawiam,
MW
|